Πετρέλαιο: Σε υψηλό 15 μηνών η παραγωγή των χωρών του OPEC τον Ιούλιο

0
1

Σε υψηλό 15 μηνών κινείται η πετρελαϊκή παραγωγή του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, καθώς το καρτέλ μείωσε έτι περαιτέρω τις περικοπές στις οποίες είχε προχωρήσει στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, ενώ ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού, η Σαουδική Αραβία, αναίρεσε μία δική της, εθελοντική περικοπή στην παραγωγή.

Ο OPEC αντλεί 26,72 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 610.000 περισσότερα από τα επίπεδα του Ιουνίου, με την παραγωγή να αυξάνεται από τον Ιούνιο του 2020 συνεχώς, με μόνη εξαίρεση τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του στο ευρύτερο σχήμα του OPEC+, αποσύρουν αργά αλλά σταθερά τις περικοπές – ρεκόρ τις οποίες είχαν συμφωνήσει τον Απρίλιο του 2020 προκειμένου τότε να στηρίξουν τις τιμές, καθώς στο μεταξύ η ζήτηση έχει ανακάμψει σημαντικά. Με τις διεθνείς τιμές του αργού να κινούνται σε υψηλό 2,5 ετών, ο OPEC+ έχει ήδη αποφασίσει αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο.

«Στις περισσότερες προβλέψεις γίνεται λόγος ακόμη και σήμερα για ισχυρή ανάπτυξη της ζήτησης στο β' τρίμηνο του έτους», σημειώνει η Carsten Fritsch της Commerzbank. «Φαίνεται ότι η αγορά πετρελαίου έχει μάθη να ζει με τον ιό, με άλλα λόγια», προσθέτει.

Η συμφωνία στο πλαίσιο του OPEC+ επιτρέπει μια αύξηση 360.000 βαρελιών σε ημερήσια βάση τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου, ενώ η Σ. Αραβία έχει δεσμευθεί να επιστρέψει στην αγορά 400.000 βαρέλια ημερησίως, στο τελευταίο βήμα ανάκλησης της εθελούσιας περικοπής 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως στην οποία προέβη τον Φεβρουάριο και διατήρησε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ο 13μελής OPEC βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από την εκπλήρωση των δεσμεύσεών του για αύξηση σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έρευνα, με το καρτέλ να παράγει λιγότερη ποσότητα από εκείνη που έχουν συμφωνήσει τα μέλη του.

Η συμμόρφωση του OPEC με τις περικοπές έχει φτάσει σε ποσοστό 115% (τις έχει δηλαδή υπερκαλύψει), με βάση την έρευνα, έναντι 118%.

Η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής, με 460.000 βαρέλια ημερησίως, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ακολουθούν με 40.000 βαρέλια.