Πυρετός συσκέψεων στο ΥΠΟΙΚ για τη διαχείριση 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

0
3

Σε εγρήγορση για την απορρόφηση 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης Αναζητείται λύση για να τρέξουν τα δάνεια προς ιδιωτικά επενδυτικά έργα

Για να απορροφηθούν τα 12,7 δισ. ευρώ που προορίζονται για ιδιωτικά επενδυτικά έργα απαιτούνται δάνεια από τις τράπεζες περίπου 12,7 δισ., καθώς και 6,6 δισ. ίδιας συμμετοχής από τις επιχειρήσεις, προκειμένου έως το 2026 να υλοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ.

Η αγωνία για την ικανότητα των επιχειρήσεων να απορροφήσουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για ιδιωτικά επενδυτικά έργα αποτυπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των τραπεζών και τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων.

Πρόκειται για τα 12,7 δισ. ευρώ που προβλέπονται ως δάνεια για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και τα οποία απαιτούν δάνεια από τις τράπεζες άλλα 12,7 δισ. ευρώ περίπου, καθώς και 6,6 δισ. ευρώ ίδιας συμμετοχής από την πλευρά των επιχειρήσεων, προκειμένου έως το 2026 να υλοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ.

Στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα συμμετείχε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου, προεξάρχοντος του αρμόδιου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, αλλά και ο διοικητής του ΚΚΡ Νίκος Μαντζού φας, συζητήθηκε εκ νέου ο ρόλος των τραπεζών προκειμένου να κινητοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου. Κρίσιμο θέμα αποτελεί το πώς οι επιχειρήσεις θα καταστούν αξι όχρεες μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιμερίζουν τον κίνδυνο και πώς τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνδυαστούν με τα 26 δισ. ευρώ των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και θα πέσουν στην οικονομία.

Με δεδομένο ότι Κρίσιμο θέμα το πώς οι επιχειρήσεις θα καταστούν αξιόχρεες μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιμερίζουν τον κίνδυνο. το Ταμείο Ανάκαμψης ρητά προβλέπει ότι τα κεφάλαια που διαθέτει δεν μπορούν να συνδυαστούν με κρατικές εγγυήσεις, αναζητούνται τρόποι έτσι ώστε να δημιουργηθούν εργαλεία με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για όσες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αντλήσουν χρήματα από τα Ταμείο και να κατευθυνθούν στο ΕΣΠΑ ή στον αναπτυξιακό νόμο. Να σημει ωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος σημείωσε ότι ένα σημαντικό μέρας των πόρων του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου.

Παρά το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων εμφανίζεται με βάση τα στοιχεία προηγούμενων ετών ότι δεν πληροί τα κριτήρια προκειμένου να δανειοδοτηθεί, από την πλευρά των τραπεζών εκφράζεται αισιοδοξία ότι η δυναμική που θα υπάρξει στην οικονομία μέσω και των κεφαλαίων του Ταμείου θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να βελτιωθούν οι προοπτικές των επιχειρήσεων, που λόγω και της πανδημίας εμφανίζουν οριακή χρηματοοικονομική εικόνα. Οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν αξιόχρεες , επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης, προτρέποντας τες να στηρίξουν σχήματα συνενώσεων έτσι ώστε να προκύψουν μεγαλύτερες και πιο αξιόχρεες επιχειρήσεις.

Οπως προέκυψε πάντως και από τη χθεσινή συζήτηση, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να παρακάμψουν τα τραπεζικά κριτήρια όπως αυτά ορίζονται από τις εποπτικές αρχές, είναι όμως αποφασισμένες να αναλάβουν ισχυρό συμβουλευτικό ρόλο προκειμένου να κατευθύνουν τις επιχειρήσεις σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και σωστές χρηματοδοτικές επιλογές.

Απαιτείται ωστόσο συνεργασία με το Δημόσιο προκειμένου να μην υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις και να αξιοποιηθούν στο έπακρον τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα εισρεύσουν από διαφορετικές πηγές. Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το θέμα του κόστους χρηματοδότησης και των επιτοκίων με βάση τα οποία δανείζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και των παραγωγικών τάξεων, είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με το κόστος άντλησης χρήματος από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά πάντως τα δάνεια που θα δοθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το κόστος χρηματοδότησης αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, καθώς τα δάνεια ταυ Ταμείου είναι με οριακά θετικό επιτόκιο, περιορίζοντας την επιβάρυνση στο σύνολο του δανείου. Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για τα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: Καθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here