Πτωτικά άνοιξε η Wall μετά το 7ήμερο σερί του S&P 500

0
2

Με αρνητικά, πρόσημα κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, στην έναρξη της τετραήμερης εβδομάδας συναλλαγών μετά το τριήμερο εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 245,29 μονάδες ή 0,71%, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 15.24 μονάδες ή 0,35% και τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει 18,8 μονάδες ή 0,13%.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές του κινεζικού κολοσσού μεταφορών προσώπων Didi φτάνουν να υποχωρούν έως και κατά 25%, μετά την απόφαση του κινεζικού κράτους ότι νέοι χρήστες δεν θα μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή της Didi εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος κυβερνοασφάλειας της εταιρείας. Η είδηση έγινε δεκτή με έκπληξη από τους επενδυτές καθώς η κινεζική εταιρεία είχε κάνει το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα.

Η μετοχή της Amazon ενισχύεται κατά 2% μετά την ανάληψη από τον Andy Jassy της θέσηςτου CEO της εταιρείας τη Δευτέρα, με τον Jeff Bezos να είναι πλέον μόνον εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI εκτινάχθηκε σε υψηλό έξι ετών μετά την ματαίωση της συνόδου του ευρύτερου καρτέλ του OPEC+ τη Δευτέρα, εν μέσω σύγκρουσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το WTI έφτασε έως και τα 76,98 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε ελαφρώς..

Ο S&P 500 προέρχεται από ένα επταήμερο ανοδικό σερί, το μεγαλύτερό του από τον Αύγουστο, επί τη βάσει ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, κυρίως της καλύτερης του αναμενομένου πορείας της απασχόλησης. Σε ιστορικό υψηλό έκλεισε την Παρασκευή και ο Nasdaq.

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, πολλοί παράγοντες της αγοράς αναμένουν μικρότερα κέρδη για το υπόλοιπο του έτους, παρά το ιστορικού μεγέθους κύμα οικονομικής ανάκαμψης από το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού. Ο S&P 500 έχει κερδίσει από τις αρχές του έτους 16%.

"Η οικονομία των ΗΠΑ εκτινάσσεται, αλλά αυτό είναι πλέον ένα γνωστό δεδομένο το οποίο οι αγορές έχουν ήδη αποτυπώσει. Εκείνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι μέχρι ποιου σημείου θα συνεχίσει να αποτυπώνεται αυτό στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων", δηλώνει ο Michael Wilson, στέλεχος της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, σε σημείωμά του.

Οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, τα οποία θα δημοσιευθούν την Τετάρτη, για στοιχεία σχετικά με τη συζήτηση "εντός των τειχών" της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για το πότε αναμένεται η έναρξη σύσφιγξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 7 κινούνται με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Apple, Salesforce και American Express, ενώ των απωλειών εκείνες των Dow Inc., 3Μ και JP Morgan Chase.