Τα αμερικανικά ομόλογα “βυθίζουν” τη Wall Street

0
2

Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης να είναι από τις χειρότερες των τελευταίων εβδομάδων, καθώς η πτώση στην απόδοση των κρατικών ομολόγων εντείνει την ανησυχία των επενδυτών για το αν θα συνεχιστεί η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχωρούν σήμερα σε χαμηλό περίπου πέντε μηνών, με το ράλι των κρατικών χρεογράφων να προκαλεί αμφιβολίες στους επενδυτές για την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ. Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,299%, ενώ ενδοσυνεδριακά έπεσε μέχρι και στο 1,245%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Η πτώση της Wall έρχεται στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε και από τα πρακτικά που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 15-16 Ιουνίου έδωσαν "σήμα” ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

H FOMC τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πρόοδος που θα ήθελε να δει η Federal Reserve προτού αρχίσει να αλλάζει τη νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομία αναμένεται να συνεχιστεί.

Αρκετά μέλη της FOMC, όμως, πιστεύουν ότι η ώρα για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων "θα έρθει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν”, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους δεν δίνουν ξεκάθαρο σήμα.

Συνολικά, πάντως, τα μέλη της FOMC θεώρησαν συνετό να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ώστε η Fed να είναι έτοιμη να κινηθεί όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε «να αντεπεξέλθει σε απροσδόκητες οικονομικές εξελίξεις, όπως η ταχύτερη της αναμενόμενης προόδου ως προς τους στόχους που έχει θέσει η επιτροπή ή η εμφάνιση κινδύνων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της επιτροπής», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones, χάνει σχεδόν 350 μονάδες πέριξ των 34.300 μονάδων, ο ευρύτερoς S&P 500 χάνει 1,3% λίγο πάνω από τις 4.300 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,6% στα επίπεδα των 14.420 μονάδων.

Και οι τρεις δείκτες οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τις 12 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Ως προς τις μετοχές, η Goldman Sachs χάνει 11,65 δολάρια ή 3,2%, ενώ η μετοχή της American Express σημειώνει πτώση 5,14 δολαρίων ή 3%, ωθώντας πτωτικά τον Dow Jones. Απώλειες και για τις Boeing (-1,81%), Dow (-1,96%) και JPMorgan Chase (-1,56%).