Βιοτεχνία: Μειώθηκαν τα λουκέτα αλλά και οι νέες επιχειρήσεις

0
3

Μείωση κατά 24% σημείωσαν στο πρώτο εξάμηνο φέτος, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ενώ πτωτική πορεία κατά 14% ακολούθησαν και οι εγγραφές, εξέλιξη που αποδίδεται στην covid-19 και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αποφυγή διάδοσής της.

   Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΒΕΘ, στο πρώτο εξάμηνο φέτος πραγματοποιήθηκαν 149 διαγραφές στα μητρώα του επιμελητηρίου, από 196 (-24%) στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, και οι εγγραφές διαμορφώθηκαν σε 226, από 263 (-14%).

   Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΒΕΘ, για μία ακόμη φορά τη μερίδα του λέοντος αναφορικά με τις εγγραφές, αλλά και τις διαγραφές, κατέχουν οι ατομικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι εγγραφές ατομικών επιχειρήσεων στα μητρώα του ΒΕΘ διαμορφώθηκαν σε 135 από 176 την αντίστοιχη περσινή περίοδο και οι διαγραφές σε 103, από 152 αντίστοιχα.

   Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΒΕΘ, στο πρώτο εξάμηνο φέτος σημειώθηκε μία πτώχευση ανώνυμης εταιρείας, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφηκε μεν μία, αλλά αφορούσε ομόρρυθμη εταιρεία.

   Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και μεταποίησης επισημαίνοντας ότι «ήδη πολλές επιχειρήσεις κρατούνται ζωντανές με νύχια και με δόντια, ενώ κάποιες άλλες αποφάσισαν να μεταθέσουν, για αργότερα το λουκέτο, καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν οι επιστρεπτέες προκαταβολές και τα όποια μέτρα ανακούφισης είχε λάβει η κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας».