Bloomberg: Η υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων 40 ετών αναμένεται για Ιταλία-Ισπανία

0
3

Η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να καταγράψουν τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης το 2021, των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σε μια ισχυρή ανάκαμψη η οποία θα βοηθήσει τις χώρες να ξεπεράσουν την ύφεση του προηγουμένου έτους.

Το ισπανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 6,2% το 2021, ενώ η Ιταλία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 5,6%.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου, πρόκειται για αύξηση 0,3% και 0,6% αντιστοίχως.

Οι πιο θετικές προοπτικές αναδεικνύουν πώς η Νότια Ευρώπη, για χρόνια συνδεδεμένη με κρίσεις χρέους και οικονομική εξασθένηση, ίσως είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ιταλία, καθώς προσπαθεί να μειώσει το φορτίο χρέος που είναι τόσο υψηλό, σε σημείο που πολλοί ανησυχούν ότι μπορεί να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για τη ζώνη του ευρώ.

Οι δύο οικονομίες ανακάμπτουν από την μεγαλύτερη ύφεση που υπέστησαν στο προηγούμενο έτος, όταν τα αυστηρά lockdowns προκάλεσαν χάος στις επιχειρήσεις και στον ζωτικής σημασίας κλάδο του τουρισμού και σχεδιάζει να επενδύσει δισ. Ευρώ, στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Nicola Nobile της Oxford Economics, ο οποίος αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ιταλία στο 6,1%, εκτιμά ότι οι προοπτικές παραμένουν "εξαιρετικά εξαρτημένες από την εξέλιξη της πανδημίαας.

"Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα θα προκαλέσει πιθανότατα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά η πρόοδος των εμβολιασμών σημαίνει ότι οποιοδήποτε νέο κύμα θα είναι σημαντικά λιγότερο θανατηφόρο από τα προηγούμενα”, έγραψε σε report.