Δυσβάσταχτα πλέον τα ενοίκια κατοικιών σε όλη την Ευρώπη

Αντιμέτωποι με δυσβάσταχτα ενοίκια βρίσκονται στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όλο και περισσότεροι ενοικιαστές οι οποίοι διαμαρτύρονται και προχωρούν σε συλλογικές διεκδικήσεις.  

Οι περισσότερες αντιδράσεις έχουν σημειωθεί στο Βερολίνο με  ενοικιαστές να έχουν συγκεντρώσει 350.000 υπογραφές με τις οποίες ζητούν απαλλοτρίωση 240.000 κατοικιών. Συγκεκριμένα οι ενοικιαστές θα προχωρήσουν στην ψήφιση της πρότασής τους σε τοπικό δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί Βερολινέζοι υποστηρίζουν την απαλλοτρίωση η οποία θα αναγκάσει τις εταιρείες να πουλήσουν τα ακίνητά τους στην κυβέρνηση του κρατιδίου σε μια πιο "δίκαιη" τιμή. Σημειωτέον ότι οι κατοικίες ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες ακινήτων, εισηγμένες σε μεγάλα χρηματιστήρια και με κάθε μία από αυτές να κατέχουν τουλάχιστον 3.000 ακίνητα.

Οι ενοικιαστές υποστηρίζουν πως τα ενοίκια είναι πλέον δυσβάσταχτα οι εταιρείες ωστόσο προχωρούν στην αύξηση των ενοικίων με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους για τους μετόχους τους.  Το αποτύπωμα της συγκεκριμένης πρακτικής φαίνεται στην κεφαλαιοποίηση του τομέα των εισηγμένων εταιρειών ακινήτων στην Ευρώπη η οποία καταγράφει εκπληκτική άνοδο.

Συγκεκριμένα το 2006 η συνολική κεφαλαιοποίηση ανερχόταν στα 3,5 δισ. ευρώ ενώ τα στοιχεία του περασμένου μήνα δείχνουν εκτόξευση στα 85 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκό γραφείο Δημοσίων Ακινήτων, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Από το 2010 μέχρι και το 2020 τα ενοίκια στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 14,9%. Σε ορισμένες πόλεις η αύξηση φτάνει στο επίπεδο του 110% όπως για παράδειγμα στη Λιθουανία και του 140% στην Εσθονία. Στην εκτίναξη των ενοικίων έχει συμβάλει μεταξύ άλλων και οι ενοικίαση πολλών κατοικιών σε τουρίστες μέσω πλατφορμών τύπου Αirbnb.

Πάντως στο Bερολίνο, οι αρχές , σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, σχεδιάζουν να οικοδομήσουν 5.000 διαμερίσματα στον χώρου του παλαιού αεροδρομίου Τεγκελ που έκλεισε τον Νοέμβριο.

Στη μελέτη για την ανέγερση 30.000 νέων κατοικιών έχει προχωρήσει και η Σουηδία η οποία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως στοχεύει να μετατρέψει σε κατοικίες τα άδεια γραφεία επιχειρήσεων.