Η Shell θα «πληρώσει» με πετρέλαιο την… πράσινη μετάβαση

0
3

Θα μπορούσε να είναι ένα meme, ωστόσο διατυπώθηκε από τον επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Shell. Ο Μπεν βαν Μπέρντεν τόνισε ότι η εταιρεία του μπορεί να μεταβεί στο καθαρό μηδέν έως το 2050, ωστόσο για να το πετύχει αυτό θα χρειαστεί τα μετρητά από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και μάλιστα απέρριψε τη πρόταση του ακτιβιστή μετόχου του Third Point, να διαχωρίσει η εταιρεία το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μιλώντας αποκλειστικά στο BBC, είπε ότι τα σχέδια της εταιρείας για πιο πράσινη ενέργεια θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μόνο από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Αυτή τη στιγμή [τα μετρητά] προέρχονται από την παλαιού τύπου επιχείρησή μας», είπε.

Ο κ. βαν Μπέρντεν μιλούσε από το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ευρώπης στο Pernis κοντά στο Ρότερνταμ, μια εγκατάσταση που σκοπεύει να μετατρέψει από τη διύλιση βενζίνης και ντίζελ στην παραγωγή βιοκαυσίμων και υδρογόνου την επόμενη δεκαετία.

«Εάν πρέπει να κατασκευάσουμε μια μονάδα υδρογόνου (…) δεν πρόκειται να τη χρηματοδοτήσουμε από μια επιχείρηση υδρογόνου – θα χρηματοδοτηθεί από την επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε.
Νέα κοιτάσματα πετρελαίου

Αλλά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι απλώς μια κληρονομιά για τηξν επιχείρηση. Η Shell θέλει να αναπτύξει νέα κοιτάσματα πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του Cambo στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο ελπίζει ότι θα παράγει 170 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Η Shell έχει επί του παρόντος παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα στο μέγεθος της Ρωσίας, εάν συμπεριληφθούν οι εκπομπές από πελάτες που χρησιμοποιούν προϊόντα Shell.

Σχεδιάζει να δαπανήσει τέσσερις φορές περισσότερα για την ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το επόμενο έτος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι αμφιβάλλουν ότι η Shell μπορεί να πετύχει στόχο να μειώσει στο μισό τις καθαρές εκπομπές της έως το 2030 και να τις εξαλείψει εντελώς έως το 2050.

Η Shell αναμένεται επίσης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει τις εκπομπές των πελατών της – οι οποίες αποτελούν το 90% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα της Shell.

Η Shu Ling Liauw από την ερευνητική εταιρεία Global Climate Insights ανέλυσε τα σχέδια δαπανών της εταιρείας πετρελαίου και εκτιμά ότι η Shell θα παράγει περισσότερες εκπομπές έως το 2030 από ό,τι είναι τώρα, καθώς σκοπεύει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο φυσικό αέριο.

Ο κ. βαν Μπέρντεν λέει ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι κερδοσκοπικές και επιμένει ότι η Shell βρίσκεται σε καλό δρόμο, έχοντας μειώσει την ένταση άνθρακα των δικών της δραστηριοτήτων κατά 17% από το 2016.