Έντονα ανοδικά συνεχίζει να αντιδρά η ιταλική οικονομία

0
4

Η οικονομία της Ιταλίας σημείωσε άνοδο 2,7% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με ώθηση την ισχυρή ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου επιβεβαιώθηκε στο 17,3% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ISTAT στις 30 Ιουλίου.

Η ISTAT επιβεβαίωσε επίσης τα στοιχεία του α' τριμήνου για αύξηση 0,2% σε τριμηνιαία βάση και πτώση 0,7% σε ετήσια βάση.

Η ανάλυση των στοιχείων του β' τριμήνου έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 5% σε τριμηνιαία βάση, οι επενδύσεις 2,4% και οι εξαγωγές 3,2%, ανέφερε η ISTAT. Αντίθετα, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν -0,9%.

«Ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά 3,9% και ο αριθμός των θέσεων εργασίας κατά 1,9%, ενώ τα κατά κεφαλήν εισοδήματα παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα» ανέφερε η ISTAT.

Η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει επίσημα ότι η οικονομία θα ανακάμψει 4,5% φέτος μετά τη συρρίκνωση ρεκόρ 8,9% το 2020.

Ωστόσο, τα πρόσφατα δεδομένα ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η ανάπτυξη κατά περίπου 5% για φέτος φαίνεται τώρα πιθανή υπό τον όρο ότι δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση του κορωνοϊού.