Ηλεκτρικό ρεύμα: Η ζήτηση και η φωτιά στο Τατόι δοκιμάζουν τα όρια του συστήματος

0
4

Με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να βρίσκεται σε υψηλό ετών λόγω του κύματος καύσωνα που χτυπάει τη χώρα ένα επιπλέον στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι οι πυρκαγιές.

Ήδη σε περιοχές όπως Αιγάλεω, Ίλιον και Περιστέρι παρουσιάζονται τις τελευταίες ώρες αυξομειώσεις στην τάση που αποδίδονται στην πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στη Βαρυμπόμπη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΔΕΔΔΗΕ δεν παρατηρούνται εκτεταμένα προβλήματα και παρατεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.  

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα κοντά στο ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα 400 kV που τροφοδοτούν την Αττική.

Αυτό προκάλεσε  διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW. Τα κυκλώματα επανήλθαν σε λειτουργία αλλά γίνονται συνεχώς τέτοιοι χειρισμοί.

«Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την  Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση του. Δεν υπάρχει ζημιά ή βλάβη στις υποδομές του Συστήματος Μεταφοράς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συνεχής παρακολούθηση

Το σύστημα ηλεκτροδότησης βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση καθώς η ζήτηση παραμένει σε επίπεδα-ρεκόρ. Χθες το μεσημέρια τα φορτία αιχμής ανήλθαν στα 10.737 MW, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσουν τα 10.798 MW.

Τα κρίσιμα ζητήματα είναι δύο: Πρώτον το αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας για να καλύψει αυτή την αυξημένη ζήτηση και δεύτερον το αν θα μπορέσει το σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής να ανταπεξέλθει στα αυξημένα φορτία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και υπό τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Αστάθμητος παράγοντας βέβαια είναι οι πυρκαγιές που μπορεί να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμής προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στις γραμμές μεταφοράς που διέρχονται από δασόφυτες περιοχές.

Μέχρι στιγμή το σύστημα δείχνει να αντέχει καθώς καταγράφονται απλά μικρά προβλήματα και μικρής διάρκειας διακοπές σε περιοχές κυρίως εντός Αττικής.