ΗΠΑ: “Βουτιά” της μεταποιητική δραστηριότητας τον Αύγουστο

0
2

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε ο δείκτης μεταποιητικής New York Empire State τον Αύγουστο, χάνοντας σχεδόν το σύνολο της βελτίωσης που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα όταν διαμορφώθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης των επιχειρηματικών συνθηκών κατρακύλησε κατά 24,7 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 18,3 μονάδες τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε το παράρτημα Νέας Υόρκης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Econoday, ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση του δείκτη στις 30 μονάδες.

Τον Ιούλιο ο δείκτης είχε σημειώσει "άλμα” κατά 25,6 μονάδες και είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο ρεκόρ των 43 μονάδων.

Οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από το μηδέν δείχνει βελτίωση των συνθηκών, ωστόσο οι 18,3 μονάδες όπου διαμορφώθηκε ο δείκτης καταδεικνύει τη σημαντική επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο.

Σημαντική επιδείνωσε κατέγραψαν το ίδιο διάστημα και οι επιμέρους δείκτες. Ειδικότερα, ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε κατά 18,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 14,8 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης των αποστολών κατέγραψε "βουτιά” 39,4 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 4,4 μονάδες.

Βασικές λεπτομέρειες: Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε 18,4 μονάδες στις 14,8 τον Αύγουστο, ενώ οι αποστολές έπεσαν 39,4 μονάδες στις 4,4.

Ο δείκτης του αριθμού των εργαζομένων μειώθηκε επίσης κατά 7,8 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 12,8 μονάδες, ενώ στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 6,6 μονάδες και σκαρφάλωσε στο επίπεδο ρεκόρ των 46 μονάδων.

Τέλος, ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών για το επόμενο εξάμηνο βελτιώθηκε κατά 7 μονάδες, στις 39,5 μονάδες, ενώ ο δείκτης των μελλοντικών κεφαλαιακών δαπανών υποχώρησε κατά 3,3 μονάδες, στις 23 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι περίμεναν υποχώρηση του δείκτης NY Empire State από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα, όχι όμως πλήρη επιστροφή στα επίπεδα του Ιουνίου.

Εξέλιξη που καταδεικνύει ότι ο μεταποιητικός τομέας στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες όσον αφορά τις προμήθειες και στην κάλυψη της ζήτησης.