Ήπια ανοδικά η Wall Street

0
4

Ήπια ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, οδεύοντας ωστόσο προς απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς διατηρούνται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού αλλά και την "στροφή" που φαίνεται να ετοιμάζεται να κάνει η Federal Reserve στην πολιτική της.

Χωρίς ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων σήμερα οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο "μέτωπο" της πανδημίας, όπου η ραγδαία εξάπλωση του στελέχους Δέλτα του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η νέα έξαρση της πανδημίας έρχεται ενώ η Federal Reserve ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια ιστορική στροφή στην πολιτική της, μετριάζοντας την στήριξη που προσφέρει στην οικονομία.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να αρχίσει να μειώνει ακόμα και μέσα στο 2021 τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα τρέχοντα επίπεδα των 120 δισ. δολ. το μήνα. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει φόβους για τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης που ήδη δέχεται πιέσεις από το στέλεχος Δέλτα.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,235%, ενώ σύμφωνα με τον δείκτη ICE US Dollar το αμερικανικό δολάριο προσθέτει 0,1% και διαπραγματεύεται στο υψηλό επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.
Δείκτες – Στατιστικά

Στα ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,37% λίγο πάνω από τις 35.000 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,19% πέριξ των 4.410 μονάδων και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,42% στις 14.600 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones 24 κινούνται με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται οι Microsoft και Caterpillar με άνοδο 1,38% και 1,34% αντίστοιχα, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Amgen (-0,53).

Η Mudrick Capital Acquisition υποχωρεί κατά 2,5% περίπου, παρόλο που η εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού ανακοίνωσε ότι η συμφωνία συγχώνευσης που θα έφερνε την The Topps Company στο χρηματιστήριο ολοκληρώθηκε "με αμοιβαία συμφωνία".

Η Deere & Co. ανακοίνωσε πολύ καλύτερα του αναμενομένου κέρδη για το γ' τριμήνου  και αύξησε τις προοπτικές της για το καθαρό εισόδημα του έτους. Η μετοχή της υποχωρεί κατά 0,5%.