Ήπια ανοδικά η Wall Street

0
3

Με ήπια ανοδικές τάσεις κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Τρίτη, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τα ιστορικά υψηλά τους, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης, εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 30.46 μονάδες ή 0,09%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 5,05 μονάδων ή 0,11% και τον τεχνολογικό Nasdaq να ενισχύεται κατά 16,5 μονάδες ή 0,11%.

Οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας ακολουθούν αντίρροπη πορεία σε σχέση με εκείνη της Δευτέρας, οπότε και επηρεάστηκαν από την συνέχιση της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι μετοχές των Exxon Mobil και Chevron ενισχύονταν άνω του 1% την Τρίτη, ενώ εκείνη της Diamondback Energy κέρδιζε άνω του 2%.

Μετοχές που συνδέονται ισχυρά με την πορεία της οικονομικής επανεκκίνησης, ανακάμπτουν, με τη μετοχή της Norwegian Cruise Line να κερδίζει 2% και εκείνη της American Airlines 1%.

Η Γερουσία, άνω σώμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αναμένεται να έχει εγκρίνει το νομοσχέδιο για κρατικές δαπάνες για τις ομοσπονδιακές υποδομές της χώρας ύψους 1 τρισ. δολ. ακόμη και εντός της Τρίτης, με το σχέδιο να περιλαμβάνει 550 δισ. δολ. σε δαπάνες για τις μεταφορές και το ευρυζωνικό διαδικτυακό δίκτυο.

Οι δαπάνες αυτές αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση ανάκαμψης στην αμερικανική οικονομία, μετά και την "κορύφωση" της ανάπτυξης μετά την επανεκκίνηση που ακολούθησε την κρίση της πανδημίας.

«Παρά την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα σε όλο το μήκος και πλάτος των ΗΠΑ, τα τελευταία στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στη χώρα δείχνουν ότι διατηρούν τη δυναμική τους», σημειώνει ο Jason Pride, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων ιδιωτικού πλούτου στην Glenmede, σε σημείωμά του τη Δευτέρα. 

«Τα τελευταία στοιχεία για κλάδους ιδιαίτερα ευαίσθητους στις εξελίξεις γύρω από την COVID-19 όπως τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι επιχειρήσεις υπηρεσιών ψυχαγωγίας και ευεξίας συνεχίζουν να παραμένουν κοντά ή και να ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα».

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν ωστόσο, μετά τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, το οποίο κατέγραψε 10,1 εκατ. ανοικτές προς κάλυψη θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, έναντι 9,1 εκατ. τις οποίες ανέμεναν οι αναλυτές.

Παρ' όλα αυτά, η αγορά εργασίας μπορεί να είναι σε ισχυρότερη κατάσταση απ' όσο υποδεικνύουν οι αριθμοί, σύμφωνα με τον Joseph Lavorgna της Natixis.

«Τα στοιχεία για την απασχόληση τον Ιούλιο ήταν ισχυρά και επιβεβαιώνουν το αφήγημα της ισχυρής ανάκαμψης και της αναπτυξιακής έκρηξης του 2021», τονίζει σε σημείωμά του και συμπληρώνει: «Μολονότι η αγορά εργασίας είναι ακόμη μακριά από έναν – δύο δείκτες-κλειδιά της προ πανδημίας εποχής, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σαφώς μικρότερη έλλειψη εργατικού δυναμικού από εκείνη που δείχνει το επίσημο ποσοστό ανεργίας».

Η τιμή του bitcoin, εξάλλου, εκτινάχθηκε τη Δευτέρα κατά 5%, στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Μάιο

Οι επενδυτές αναμένουν εντός της εβδομάδας τις ανακοινώσεις για τους δείκτες τιμών καταναλωτή και τιμών παραγωγού, για να εκτιμήσουν την πορεία του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ πολλά μέλη της διοίκησης της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) έχουν προγραμματισμένες ομιλίες ή συνεντεύξεις εντός της εβδομάδας. Σε αυτές αναμένεται να αφήσουν "υπόνοιες" για το πότε θα αρχίσει η Fed να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής (QE) της.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 19 κινούνται με θετικά πρόσημα και 11 με αρνητικά. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Walmart, Apple, Dow Inc., ενώ των απωλειών εκείνες των Amgen, American Express, Visa.