Κορκίδης: Γενναία και άμεσα μέτρα για τους πυρόπληκτους της Αττικής

Την άμεση εφαρμογή μιας ευρείας δέσμης μέτρων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και την ολική αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές σε οικίες και επιχειρήσεις στα βόρεια προάστια της Αττικής, ζητάει από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως σημειώνει, «δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήρθαν αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της πύρινης λαίλαπας, βλέποντας τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις προέχει η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και αξίζουν συγχαρητήρια στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού, στους εθελοντές, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στην πολιτική ηγεσία που δεν θρηνήσαμε ούτε μια απώλεια ανθρώπινης ζωής. Την αμέσως επόμενη ημέρα όμως, θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και τη πλήρη αποκατάσταση των υλικών ζημιών».

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, μια γενναία και άμεση δέσμη μέτρων από τη κυβέρνηση, μεταξύ άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνει:

1) Χορήγηση εφάπαξ έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πριν και μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των υλικών ζημιών.

2) Χορήγηση επιδόματος ανεργίας συν εφάπαξ ποσό για όσους μισθωτούς ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης όπου δουλεύουν, εξαιτίας των πυρκαγιών.

3) Μέτρα άμεσης φορολογικής ελάφρυνσης, όπως παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και ρυθμίσεων, παράταση υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

4) Δυνατότητα άμεσης ασφαλιστικής ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις και χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ χωρίς προϋποθέσεις.

5) Επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης για όλους τους πληγέντες.

6) Εφάπαξ καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους πυρόπληκτους συνταξιούχους.

7) Αναστολή τραπεζικών δανείων και πλειστηριασμών.

8) Κάλυψη των πάσης φύσεως ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών αναγκών ανεξαρτήτως παρόχου.

9) Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στους δήμους που επλήγησαν.

10) Αντικατάσταση όλου του εξοπλισμού που καταστράφηκε από τη φωτιά.