Νέα πτώση στις τιμές του πετρελαίου

0
4

Πτώση άνω του 2,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα, διευρύνοντας τις απώλειες που σημειώνουν από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς έχουν επανέλθει στο προσκήνιο οι φόβοι για υποχώρηση της ζήτησης στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν επιβράδυνση του ρυθμού διύλισης αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Ένδειξη ότι οι εξάρσεις των κρουσμάτων του κορονοϊού πλήττουν εκ νέου τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent σημειώνει πτώση κατά 1,87 δολάρια ή 2,65% και διαμορφώνεται στα 67,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate, κατρακυλά 1,98 δολάρια ή 2,89% χαμηλότερα, στα 66,46 δολάρια το βαρέλι.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται στις νέες ανησυχίες που έχουν έρθει στο προσκήνιο σχετικά με την πορεία της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μετά τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν και τα οποία καταδεικνύουν ότι τα νέα ξεσπάσματα της πανδημίας του κορονοϊού, σε συνδυασμό με τις πλημμύρες που έπληξαν την Κίνα, φρενάρουν την κινεζική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η επεξεργασία αργού στην Κίνα υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στο χαμηλότερο ημερήσιο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, καθώς τα ανεξάρτητα διυλιστήρια μείωσαν την παραγωγή τους εν μέσω των αυστηρότερων ποσοστώσεων, των αυξημένων αποθεμάτων και της μείωσης των κερδών. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερο εισαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

«(Οι ανησυχίες) για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κίνα και τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζήτηση πετρελαίου συνεχίζουν να επηρεάζουν τις τιμές», αναφέρει η Commerzbank σε έκθεσή της.

Τους φόβους για τη μελλοντική ζήτηση πετρελαίου ενέτειναν και οι ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, τις οποίες πυροδότησαν τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας που έδειξαν σημαντική υποχώρηση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.