Πτωτικές αναταράξεις στη Wall Street

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο S&P 500 σημείωσε την Παρασκευή το 48ο ρεκόρ του για το 2021, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε και ο βιομηχανικός Dow Jones. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δείκτες σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα νέα ρεκόρ στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις.  

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα για τις λιανικές πωλήσεις, την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία του ενεργητικού
επιβαρύνουν σήμερα το κλίμα καθώς δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Τα απογοητευτικά στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες ότι η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη καθώς επιστρέφουν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί για την ανάσχεση της πανδημίας.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 255,92 μονάδες ή -0,72% στις 35.255,88 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 23,13 μονάδες ή -0,53% στις 4.444,51 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 77,93 μονάδες ή -0,54% στις 14.744,14 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις έξι κινούνται με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Amgen με κέρδη 1,76 δολ. ή σε ποσοστό 0,77% στα 229,68 δολ. και ακολουθούν Apple στα 149,88 δολ. με άνοδο 0,52% και Microsoft στα 294,13 δολ. με κέρδη 0,44%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Boeing (-2,65%), Dow (-2,29%) και American Express (-2,04%).

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ επίσης διαμόρφωσαν μια αρνητική εικόνα, με τον μεταποιητικό δείκτη New York Empire State να εμφανίζει σημαντική επιδείνωση τον Αύγουστο, χάνοντας σχεδόν το σύνολο της βελτίωσης που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα όταν διαμορφώθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο δείκτης των επιχειρηματικών συνθηκών κατρακύλησε κατά 24,7 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 18,3 μονάδες τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε το παράρτημα Νέας Υόρκης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Econoday, ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση του δείκτη στις 30 μονάδες.

Τον Ιούλιο ο δείκτης είχε σημειώσει "άλμα" κατά 25,6 μονάδες και είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο ρεκόρ των 43 μονάδων.

Η προσοχή στρέφεται και στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου η επέλαση των Ταλιμπάν ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της Καμπούλ λίγο μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. Η κατάρρευση της κεντρικής κυβέρνησης σε χρόνο-ρεκόρ και το χάος στην Καμπούλ αναπόφευκτα θα έχουν βαρύ αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.