Ανοδικά η Wall Street μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις

0
2

Ανοδικά κινείται η Wall Street την Παρασκευή επιχειρώντας να ανακόψει ένα σερί 4 συνεδριάσεων με αρνητικά πρόσημα, αφού οι επενδυτές σταθμίζουν τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της covid-19 για τα 2/3 των εργαζομένων και τον αντίκτυπο τους στην εξέλιξη της πανδημίας, με τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα τον τελευταίο καιρό να προκαλεί ανησυχία όσον αφορά την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε τον "δύσκολο" δρόμο, καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τα 2/3 των εργαζομένων ώστε να μπορέσουν οι ΗΠΑ "να γυρίσουν σελίδα" στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει τους κυβερνητικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν, χωρίς να τους δίδεται δυνατότητα να καταφύγουν σε τακτικά διαγνωστικά τεστ, ενώ προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις για αυτούς που δεν θα συμμορφωθούν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Το μέτρο αυτό αφορά επίσης τους υπαλλήλους υπεργολάβων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το προσωπικό των οίκων ευγηρίας που λαμβάνουν ομοσπονδιακές επιδοτήσεις (17 εκατομμύρια ανθρώπους) και τα σχολεία ή σχολές που υπάγονται στον έλεγχο του ομοσπονδιακού κράτους.

Για τον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Εργασίας θα καθιερώσει την υποχρέωση εμβολιασμού ή πραγματοποίησης ενός διαγνωστικού τεστ την εβδομάδα για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 100 υπαλλήλους, δηλαδή για περισσότερα από 80 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παράλληλα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η συνεδρίαση της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 21-22 Σεπτεμβρίου θα σηματοδοτήσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της από τα 120 δισ. δολ. τον μήνα που είναι σήμερα και οι οποίες έχουν στηρίξει την παραμονή των επιτοκίων χαμηλά, αλλά και την οικονομική ανάκαμψη.

Στο μεταξύ, το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,32%, ενώ το δολάριο χάνει 0,1% σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει μικρά κέρδη "αγγίζοντας" τις 35.000, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,2% στα επίπεδα των 4.500 μονάδων και ο τεχνολογικό Nasdaq ενισχύεται κατά 0,53% λίγο πάνω από τις 15.300 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, οι 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και οι 16 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται οι Intel (+2,79%) και Dow Inc (+1,38%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι UnitedHealth Group (-1,41%) και Walgreens Boots (-0.85%).

H Echo Global Logistics Inc. κάνει ράλι 53%, αφού η εταιρεία μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων The Jordan Company L.P. σε μια συμφωνία αξίας 1,3 δισ. δολαρίων.

Η Wells Fargo κερδίζει 1,23% παρά την επιβολή αστικού προστίμου ύψους 250 εκατ. δολαρίων από το Office of the Comptroller of the Currency.

Στα εταιρικά νέα Η Kroger ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το β' τρίμηνο συνολικού ύψους 467 εκατ. δολαρίων ή 61 σεντς ανά μετοχή, από 819 εκατ. δολάρια ή 1,03 δολάρια ανά μετοχή πέρυσι.

Η Vista Outdoor Inc. ανακοίνωσε την Παρασκευή συμφωνία για την εξαγορά της Foresight Sports, εταιρείας ανάλυσης επιδόσεων γκολφ και βελτίωσης παιχνιδιού με έδρα το Σαν Ντιέγκο, έναντι 474 εκατ. δολαρίων.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές τις οποίες πληρώθηκαν οι παραγωγοί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο περισσότερο του αναμενομένου από τους οικονομικούς αναλυτές, καθώς οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού οδηγούν υψηλότερα τα παραγωγικά κόστη.

Ο δείκτης PPI κατέγραψε άνοδο 0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο και 8,3% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Ο δομικός δείκτης PPI, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι ιδιαίτερα μεταβλητές τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα, σημείωσε άνοδο 0,6% σε μηνιαία και 6,7% σε ετήσια βάση.

Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ήταν περί αύξησης τόσο για τον γενικό PPI, όσο και για τον δομικό δείκτη, 0,6% σε μηνιαία βάση.