Αύριο τα “ραβασάκια” του ΕΝΦΙΑ

0
3

Μικρή παράταση παίρνει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πυρόπληκτους να υποβάλλουν αιτήσεις εξαίρεσης έως και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου. Η ανάρτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου. Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, δεν θα διαφέρει από τον περυσινό και οι περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του φόρου που θα κληθεί να καταβάλλει ο κάθε ιδιοκτήτης να σημειωθεί ότι δεν αναμένεται καμία μεταβολή, εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι στην περιουσιακή κατάσταση.

Αντίθετα όλοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο θα έχουν αυξομειώσεις στο ποσό του φόρου, όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες θα δουν αυξημένο το ραβασάκι για τα ακίνητά τους καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί στις μεγαλύτερες επιφάνειες των ακινήτων τους.

Για περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενους ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται.

Επίσης να σημειωθεί ότι για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους. Ο νέος λογαριασμός μπορεί να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους φορολογούμενους σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα καταβολής την πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμο.

Ποιοι θα δουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά

-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λόγω της προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο.

-Εκείνοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η Ιανουαρίου 2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.

-Οι ιδιοκτήτες εκείνοι που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες στα ακίνητα τους. Ο φόρος θα είναι αυξημένος καθώς θα υπολογιστεί σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.

-Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.

Τα εφετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενσωματώνουν τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2020 και οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας ανέρχονται σε:

30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,

27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.001 μέχρι 70.000 ευρώ,

25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.001 μέχρι 80.000 ευρώ,

20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 80.001 μέχρι 1.000.000 ευρώ και

10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.