Bloomberg: Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων

0
3

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μετατόπισε το βάρος της πολιτικής της σε έναν βασικό πυρήνα τιμών εν μέσω του επιταχυνόμενου πληθωρισμού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια μείωση των επιτοκίων όπως απαιτεί ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει το Bloomberg.

Η αλλαγή ήρθε καθώς η δέσμευση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Sahap Kavcioglu να κρατήσει το βασικό επιτόκιο της τράπεζας πάνω από τον ρυθμό του πληθωρισμού ναυάγησε μετά το αιφνιδιαστικό άλμα των τιμών τον Αύγουστο που οδήγησε το επιτόκιο, σε προσαρμοσμένη βάση για την άνοδο των τιμών, κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

«Οι έκτακτες συνθήκες, κυρίως λόγω της πανδημίας, αυξάνουν την σημασία των δεικτών για τον δομικό πληθωρισμό» δήλωσε ο Kavcioglu σε ομιλία του στην Άγκυρα την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Παγκοσμίως, όταν καθορίζεται η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, οι δομικοί δείκτες που αποκλείουν παροδικούς παράγοντες από περιοχές εκτός της επιρροής της νομισματικής πολιτικής λαμβάνονται ως βάση» ανέφερε.

«Οι κεντρικές τράπεζες και οι φορείς χάραξης πολιτικής ακολουθούν τις αλλαγές στις τιμές των τροφίμων, τις εξελίξεις στον δομικό πληθωρισμό και τον αντίκτυπο του επιταχυνόμενου πληθωρισμού στις πληθωριστικές προσδοκίες» πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ενισχύθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα στο ετήσιο 19,25% τον Αύγουστο από 18,95% τον Ιούλιο.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει στοιχεία με μεγάλες μεταβολές, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, υποχώρησε στο 16,76% από 17,22% τον προηγούμενο μήνα.

Ο Kavcioglu έχει δεσμευτεί να κρατήσει το επιτόκιο πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά αντιμετωπίζει τις συνεχείς εκκλήσεις του Ερντογάν για μειώσεις των επιτοκίων ακόμα και από αυτόν τον μήνα.

Η τουρκική λίρα βρέθηκε να υποχωρεί νωρίτερα 1,6%, ενώ αυτή την ώρα χάνει 1,3% στο 8,4631 έναντι του δολαρίου.

Ο Kavcioglu, ο οποίος κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 19% για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση τον προηγούμενο μήνα, είναι ο τέταρτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας από το 2019, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει εκδιώξει τους τρεις προηγούμενους προκατόχους του.

Πηγή: Capital