Caixabank: Πιθανή η περαιτέρω ενοποίηση στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο

0
1

Πιθανή είναι η περαιτέρω ενοποίηση στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι ένας τρόπος για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Caixabank, Gonzalo Gortazar.

«Προσωπικά, θεωρώ ότι θα υπάρξουν περισσότερες συγχωνεύσεις, δεν ξέρω πότε ή ποιος (θα συμμετάσχει) και δεν νομίζω ότι θα συμβεί αύριο», ανέφερε ο Gortazar μιλώντας σε εκδήλωση.

Δήλωσε πως φαινόταν λογικό να υποθέσει κανείς ότι έρχεται περαιτέρω εγχώρια ενοποίηση, καθώς «οι εποπτικές αρχές έχουν σαφώς εγκρίνει δημοσίως την πορεία αυτή», επικαλούμενες την χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών ως μια από τις διαρθρωτικές αδυναμίες του κλάδου.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Caixabank πρόσθεσε ότι θα ήταν πιο περίπλοκο να εξοικονομηθεί κόστος με διασυνοριακές συναλλαγές στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση προκειμένου να μειώσουν το κόστος και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, είτε μέσω συνεργασιών είτε αυτόνομα.

Τον Μάρτιο η Caixabank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Bankia για να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με βάση τα assets.

Τον Ιούλιο η ισπανική τράπεζα Unicaja επίσης σφράγισε την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνιστικής Liberbank για να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα.