Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,2% για φέτος προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS έναντι 5% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ για το 2022 διατήρησε την πρόβλεψή του στο 5%.
Με την αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων για τις χώρες που αξιολογεί, ο οίκος ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις του θα αφορούν μόνο στο βασικό σενάριο που αντικαθιστά το μετριοπαθές σενάριο, ενώ δεν θα ανακοινώνει πλέον και ένα δυσμενές σενάριο, όπως έκανε μετά την πανδημία.
Το δυσμενές σενάριο του Ιουνίου για την Ελλάδα προέβλεπε ανάπτυξη 3% για φέτος και 1,5% για το 2022
Την απόφασή του αυτή αιτιολόγησε ο οίκος με τη μείωση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. «Αν και η πανδημία της COVID-19 παραμένει πηγή αβεβαιότητας, οι πιο εκτεθειμένοι τομείς (όπως ο ταξιδιωτικός, της φιλοξενίας κ.α.) έχουν ήδη φανεί ξεκάθαρα.
Για τους άλλους τομείς, ο μελλοντικός μακροοικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας δεν αναμένεται πλέον να υπερβεί τις παραμέτρους μίας κανονικής οικονομικής ύφεσης», σημείωσε.
Το βασικό σενάριο του DBRS προκύπτει από τη διάμεση πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ μεγάλων διεθνών τραπεζών και άλλων ανεξάρτητων αναλυτών.
H DBRS διαπιστώνει ότι:
– Αν και η COVID -19 παραμένει κίνδυνος για τις προοπτικές, η αβεβαιότητα για τον μακροοικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας έχει μειωθεί σταδιακά.
– Παραμένει πιθανή κάποια καθυστερημένη εμφάνιση πιστωτικών πιέσεων καθώς θα αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξη.
– Οι τρέχουσες διάμεσες προβλέψεις φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη κάποιους κινδύνους που συνδέονται με περαιτέρω ξεσπάσματα (της πανδημίας), αλλά παραμένουν αρκετά θετικές όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης καθώς συνεχίζονται η δημοσιονομική και η νομισματική στήριξη.