Dieselgate: Ξεκίνησε η δίκη για την VW

0
1

Στα χέρια της δικαιοσύνης βρίσκεται από χθες (16.09) η δικαστική διερεύνηση ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της Γερμανίας. Ήταν ακριβώς πριν από 6 χρόνια όταν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στην μεγαλύτερη γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτων, την Volkswagen, με την επισήμανση ότι οι εκπομπές ρύπων που μετρήθηκαν σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της εταιρείας όταν ήταν σε κίνηση, δεν αντιστοιχούν με τις προδιαγραφές που έχει δώσει η εταιρία και ότι αυτό θα πρέπει διορθωθεί το συντομότερο.

Ένα δήθεν «καθαρό» ντιζελοκίνητο

Λίγες ημέρες αργότερα η VW αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι με τη χρήση ενός λογισμικού είχε παραποιήσει τους ρύπους στο επιτρεπτό επίπεδο. Επρόκειτο για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που συνεχίζει να ρίχνει την σκιά του στην εταιρεία ακόμη και μέχρι σήμερα. Τι πρέπει κανείς να περιμένει από τη δίκη; Ο Φέρντιναρντ Ντουντενχέφερ, Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Center Automotive Research στο Ντούισμπουργκ μίλησε στην DW.

«Εκείνο που επιθυμώ από τη δίκη είναι να εστιαστούν οι έρευνες γύρω από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, τον Μάρτιν Βίντερκορν. Ελπίζω η εισαγγελία να επιτύχει στο αίτημά της να εμφανιστεί προσεχώς στο δικαστήριο». Λόγω ασθένειας ο Βίντερκορν δεν ήταν παρών χθες, πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας.

Η εισαγγελία θεωρεί βέβαιο ότι και οι άλλοι 4 συγκατηγορούμενοί του, ως υψηλότατα στελέχη της VW, πρώην μάνατζερ και μηχανικοί, γνώριζαν τους μηχανισμούς παραποίησης των ρύπων και ήταν υπεύθυνοι ενώπιον των αρχών, τις οποίες παραπλάνησαν. Στόχος τους ήταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να αποκομίσουν τεράστια κέρδη για την εταιρεία τους για να εισπράξουν μεγαλύτερο bonus.

Ιδιαίτερα ο Βίντερκορν είχε ενημερωθεί ήδη από το 2014 για την ύπαρξη αυτού το λογισμικού, παρόλα αυτά δεν σταμάτησε τις πωλήσεις κάνοντας αθέμιτη διαφήμιση ενός δήθεν «καθαρού» ντιζελοκίνητου.Βαριές κατηγορίες στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Ξέρει την κάθε βίδα»

«Σύμφωνα με την αίσθηση ενός κανονικού ανθρώπου είναι απολύτως απίθανο για κάποιον που βρίσκεται στην κορυφή να έχει πλήρη άγνοια της όλης υπόθεσης» συμφωνεί και ο Ντουντεχέφερ. «Είναι και η δική μου εκτίμηση για κάποιον, όπως ο Βίντερκορν που είναι τεχνικός και γνωρίζει κάθε βίδα».

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ο Βίντερκορν παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις που κατείχε. Οι δικηγόροι του επιμένουν ότι δεν είχε γνώση της υπόθεσης πριν γίνει γνωστή, όπως και ο ίδιος. Είναι κάτι που θα διερευνήσει η δικαιοσύνη.

Ο Στέφαν Μπράτσελ, διευθυντής του ανεξάρτητου ερευνητικού Ινστιτούτου «Κέντρο Αυτόματης Διαχείρισης» πιστεύει ότι «εκείνο που τώρα είναι σημαντικό είναι μια πραγματική δικαστική επεξεργασία της υπόθεσης για να φανεί στην κοινή γνώμη ότι και οι κυρίως υπεύθυνοι, και όχι μόνο τα μικρομεσαία στελέχη, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τις ζημίες που προκάλεσαν».

Πηγή Deutsche Welle