Έτοιμη για νέα ρεκόρ η Wall Street ακόμη και σήμερα

Ακάθεκτοι συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street προς νέα ιστορικά υψηλά, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, που ήταν λιγότερα από όσα ανέμεναν οι αναλυτές, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα ως ένδειξη βελτίωσης των δεικτών της απασχόλησης.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 140,44 μονάδες ή 0,40%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 17,91 μονάδων ή 0,40% και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει κέρδη 66,2 μονάδων ή 0,43%.

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ είναι ο χαμηλότερος από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, τον Μάρτιο του 2020.

Οι επενδυτές αναμένουν πλέον τα αυριανά συνολικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ώστε να "ψυχολογήσουν" το πόσο γρήγορα η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας (Federal Reserve) θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει από την άνοιξη του 2020.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 720.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, έναντι 943.000 τον Ιούλιο.

Δυναμικά ανοδικά κινούνται οι μετοχές των Moderna, ChargePoint, η οποία δημιουργεί συστήματα φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα (λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου). Αντίθετα, ισχυρά πτωτικά κινούνται εκείν ες των Chewy και Five Below, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Μολονότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους πλέον αδύναμους μήνες για το αμερικανικό χρηματιστήριο κατά παράδοση, πολλοί θεωρούν ότι φέτος θα είναι "εποικοδομητικός" στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά το σοκ της πανδημίας.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 24 κινούνται με θετικά πρόσημα και 6 με αρνητικά. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Walgreens Boots Alliance, UnitedHealth και Apple, ενώ των απωλειών εκείνες των American Express, Visa, Intel.

Σε νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 14.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 340.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.  

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020 όταν εφαρμόστηκε το μέτρο του κλεισίματος των επιχειρήσεων για πρώτη φορά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 345.000.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορονοϊού τον Απρίλιο του 2020 οι αιτήσεις είχαν σκαρφαλώσει στο ρεκόρ των 6,149 εκατ. Οι αναλυτές θεωρούν ότι επίπεδα μεταξύ 200.000 – 250.000 θεωρούνται συμβατά με μια υγιή αγορά εργασίας.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ περιορίστηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν, πιθανώς λόγω των ελλείψεων αλλά και της μετατόπισης των εγχώριων δαπανών από τα αγαθά σε υπηρεσίες.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 4,3% και διαμορφώθηκε στα 70,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Εν τω μεταξύ, επί τα βελτίω αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα του Ιουνίου, στα 73,2 δισ. δολάρια αντί για 75,7 δισ. δολάρια που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν εμπορικό έλλειμμα της τάξης των 71 δισ. δολαρίων.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,2% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 282,9 δισ. δολαρίων, με τις εισαγωγές αγαθών να εμφανίζουν μεγαλύτερη πτώση, κατά 1,2% στα 236,3 δισ. δολάρια, γεγονός που οφείλεται πιθανότατα στην μείωση της προσφοράς.

Αντίθετα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% και ανήλθαν στα 212,8 δισ. δολάρια τον Ιούλιο. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,8% στα 148,6 δισ. δολάρια.