Δανία: Πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων

0
2

Η Δανία έθεσε ανώτατο όριο στις αυξήσεις του ενοικίου κατοικιών τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια κίνηση που στοχεύει στο να βοηθήσει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στη χώρα, οι ιδιοκτήτες επιτρέπεται να αυξάνουν τα ενοίκια σύμφωνα με τον πληθωρισμό, ο οποίος μετρήθηκε σχεδόν στο 10% τον Ιούλιο – το υψηλότερο επίπεδό του από το 1983.

Με το νέο μέτρο ωστόσο, η αύξηση των ενοικίων περιορίζεται στο 4% ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια και θα ισχύει τόσο για υφιστάμενες όσο και για νέες συμφωνίες ενοικίασης, καθώς και για ενοίκια που έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ανέφερε η κυβέρνηση.

«Ήταν ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση να φροντίσει τους Δανούς ενοικιαστές. Δεν πρέπει να οδηγούνται από σπίτι σε σπίτι λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού που βιώνουμε στην παρούσα φάση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Στέγασης Christian Rabjerg Madsen.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περίπου 160.000 ένοικοι αναμένεται να δεχτούν πλήγμα από τις υψηλές αυξήσεις των ενοικίων.

Το μέτρο είναι ένα από τα πολλά που έχει λάβει η κυβέρνηση της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δωρεών σε μετρητά σε ηλικιωμένους με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν στόχο να περιορίσουν τις επιπτώσεις στους πολίτες του ραγδαίου πληθωρισμού και των υψηλών τιμών της ενέργειας.