Η Συρία «έτοιμη» να βοηθήσει τον Λίβανο στις εισαγωγές ενέργειας

0
2

Η κυβέρνηση της Συρίας θα βοηθήσει τον Λίβανο, που βρίσκεται σε κρίση, επιτρέποντας τη διέλευση από το έδαφός της των λιβανικών εισαγωγών αερίου και ηλεκτρικού, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος λιβανέζος αξιωματούχος μετά την πρώτη, εδώ και δέκα χρόνια, επίσκεψη στη Δαμασκό μιας σημαντικής λιβανικής αντιπροσωπείας.

Σε πλήρη οικονομική κατάρρευση, χωρίς ξένο συνάλλαγμα, ο Λίβανος γνωρίζει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων και διακοπές της ηλεκτροδότησης που παραλύουν σε μεγάλο μέρος τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες των νοσοκομείων, των εστιατορίων, των καταστημάτων και των βιομηχανιών.

Έχοντας κατ' εξαίρεσιν το πράσινο φως των ΗΠΑ, ο Λίβανος θα προσπαθήσει να περάσει μέσω της Συρίας και των υποδομών της το αιγυπτιακό αέριο, αλλά και το ηλεκτρικό από την Ιορδανία, και αυτό παρά τις αμερικανικες κυρώσεις που έχουν στόχο το συριακό καθεστώς.

Η υπουργική αντιπροσωπεία του Λιβάνου συναντήθηκε σήμερα στη Δαμασκό με τον επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Φαϊζάλ Μοκντάντ και με τον υπουργό Πετρελαίου Μπασάμ Τομέ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ένας υψηλόβαθμος λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε στη συνεχεια πως η Συρία είναι «έτοιμη» να βοηθήσει το Λίβανο σε ό,τι αφορά «τη διέλευση του αιγυπτιακού αερίου και του ιορδανικού ηλεκτρικού μέσω του συριακού εδάφους».

«Τα δύο μέρη συμφώνησαν να προωθήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες δημιουργώντας μια κοινή ομάδα», διευκρίνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.