Ηνωμένο Βασίλειο: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι τιμές κατοικιών τον Σεπτέμβριο

0
3

Σε επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμενο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, με την αγορά να βρίσκεται στην πιο ανταγωνιστική της κατάσταση, αν και υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις καλύτερης εξισορρόπησης της αγοράς το φθινόπωρο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Rightmove PLC.

Η μέση τιμή ακινήτων που έρχονται στην αγορά αυξήθηκε κατά 1.091 στερλίνες (1.499 δολάρια) τον Σεπτέμβριο, σε μια αύξηση της τάξης του 0,3%, ενώ έφερε τον εθνικό μέσο όρο στο ιστορικό υψηλό των 338.462 στερλίνων.

Η Rightmove δήλωσε πως το υψηλό-ρεκόρ είναι μόλις 15 στερλίνες μεγαλύτερο από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε τον Ιούλιο, μετά από μια μικρή πτώση στις 337.371 στερλίνες τον Αύγουστο, σε μια ένδειξη ότι οι τιμές κατοικιών σταθεροποιούνται.

Παρά την παραδοσιακή ησυχία της θερινής περιόδου, παραμένει ο υψηλός ανταγωνισμός στην αγορά, με την αναλογία ζήτησης των αγοραστών και ακινήτων προς πώληση να είναι διπλάσια των προ πανδημίας επιπέδων.

Ωστόσο η ισχυρότερη αγοραστική ζήτηση αντισταθμίζεται από την αυξημένη ανθεκτικότητα των αγοραστών, την εξαφάνιση των κινήτρων για το τέλος χαρτοσήμου και την υποτονική αύξηση των τιμών στο Λονδίνο.

Επιπλέον υπάρχουν πρώιμα σημάδια ότι οδηγούμαστε στο φθινόπωρο με πολύ καλύτερα εξισορροπημένη αγορά, με περισσότερα σπίτια να έρχονται προς πώληση, βοηθώντας στην ανοικοδόμηση της επιλογής των αγοραστών.

Ο αριθμός των καταχωρίσεων στις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου ήταν 14% υψηλότερος από τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Αυγούστου.