Κλίμα επιφυλακτικότητας στη Wall Street

0
2

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν από το τριήμερο – χθες η αγορά παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας της Labour Day – σε κλίμα επιφυλακτικότητας μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για την απασχόληση.

Ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται με οριακά κέρδη μετά το ρεκόρ που σημείωσε την Παρασκευή, καταγράφοντας συνολικά κέρδη 1,6% στην εβδομάδα.

Στον αντίποδα, S&P 500 και Dow Jones κινούνται με αρνητικό πρόσημο μετά το κλείσιμο τους κοντά στα ιστορικά τους υψηλά την προηγούμενη εβδομάδα.

Η επιφυλακτικότητα στην αγορά ακολουθεί τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 235.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία ήρθαν ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί σύντομα να μετριάσει την στήριξη που προσφέρει στην οικονομία μέσω του γιγαντιαίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να συνεχίσει την προετοιμασία για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, ξεκινώντας με τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων αργότερα φέτος.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 193,24 μονάδες ή -0,55% στις 35.177,37 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 13,30 μονάδες ή -0,29% στις 4.522,25 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 4,36 μονάδες ή 0,02% στις 15.366,33 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 6 κινούνται με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η JPMorgan Chase με κέρδη 1,63 δολ. ή σε ποσοστό 1,02% στα 161,12 δολ. και ακολουθούν Apple στα 155,63 δολ. με άνοδο 0,86% και Visa στα 226,90 δολ. με κέρδη 0,80%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι 3M (-2,28%), Amgen (-2,11%) και Merck (-2,10%).

Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν νωρίτερα σήμερα τα στοιχεία από την Κίνα τα οποία έδειξαν ότι τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ταχύτερο από το αναμενόμενο ρυθμό τον Αύγουστο, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για τις διαταραχές που συνεχίζει να προκαλεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες η πανδημία.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Boeing χάνει 1,7% μετά την ανακοίνωση της ιρλανδικής Ryanair ότι τερμάτισε τις συνομιλίες με την εταιρεία για την αγορά δέκα αεροπλάνων 737 MAX λόγω διαφωνιών στην τιμή.

Από το μέτωπο των συγχωνεύσεων και εξαγορών η State Street Corp. ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση των δραστηριοτήτων επενδυτικών υπηρεσιών της Brown Brothers Harriman έναντι 3,5 δισ. δολ. σε μετρητά.