MYTILINEOS: Συνώνυμο της βιώσιμης ανάπτυξης με ισχυρές οικονομικές βάσεις

0
3

Η MYTILINEOS, η ελληνική πολυεθνική και μία από τις κορυφαίες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες διεθνώς, με ισχυρή θέση στους τομείς της Μεταλλουργίας, της Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, της Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, γράφει μια δυναμική πορεία, με ισχυρά οικονομικά μεγέθη και βασικό άξονα την αειφορία. Σε αυτή τη βάση, όλοι οι τομείς της έχουν ενσωματώσει τις αρχές της βιωσιμότητας στη δραστηριότητά τους, όπως αποτυπώθηκαν και στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ισχυρές προοπτικές και ιστορικό υψηλό κερδοφορίας

   H ΜΥΤΙLINEOS σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για διπλασιασμό των μεγεθών το 2022, όπως προέβλεψε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

   Συγκεκριμένα για το Α΄ εξάμηνο του 2021, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 994 εκατ. ευρώ, το EBITDA σε 156 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7%, και καθαρά κέρδη σε 77 εκατ. ευρώ,  αυξημένα κατά 11% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.

   Κίνηση-κλειδί για την αναπτυξιακή πορεία της MYTILINEOS είναι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα μεγάλης εταιρείας στην Ελλάδα.

   Παράλληλα, ακολουθώντας πιστά την πράσινη στρατηγική που έχει χαράξει, η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου της, ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την δραστηριότητά της προς την ενεργειακή μετάβαση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει πλήρως μετασχηματιστεί σε μια «πράσινη» εταιρεία που μάλιστα συμβάλλει ιδιαίτερα στους εθνικούς στόχους της για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

   H μεγαλύτερη ιδιωτική καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με ισχύ περίπου 2,3 GW

   Αναμφίβολα εμβληματικό έργο αποτελεί η κατασκευή του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW εδραιώνοντας έτσι τη θέση της MYTILINEOS ως η μεγαλύτερη ιδιωτική καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αεριού.

   Παράλληλα η Protergia ως ο κορυφαίος ανεξάρτητος προμηθευτής, με περισσότερους από 300.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενδυναμώνει τη θέση της, ενώ το μερίδιο της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά το 8%.

Ισχυρή προοπτική στα έργα ΑΠΕ

   Η MYTILINEOS επεκτείνεται στρατηγικά στα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, με τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας να συμβάλλει στα οικονομικά μεγέθη με κύκλο εργασιών € 117 εκατ. Με διεθνές εκτόπισμα και έργα σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Ισπανία, η Χιλή, η Ιταλία, το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο για έργα  ανέρχεται στα € 367 εκατ. στο τέλος του Α' εξαμήνου, 160% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο στο τέλος του 2020, ενώ άλλα € 102 εκατ. βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης.

   Με τη συνολική ισχύ του BOT (Build, Operate & Transfer) χαρτοφυλακίου πλησιάζει τα 4,3GW, η MYTILINEOS εξελίσσεται σε ισχυρό επιχειρηματικό παράγοντα στα έργα ΑΠΕ και Αποθήκευσης ενέργειας.

Η ΜΥΤΙLINEOS εκ των ηγετών στην πράσινη μεταλλουργία διεθνώς

   Ο Τομέας Μεταλλουργίας στο Α' εξάμηνο του 2021 κατέγραψε κύκλο εργασιών 305 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 31% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 259 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, με το EBITDA να ενισχύεται και να διαμορφώνεται σε 77 εκατ. ευρώ έναντι 70 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Το ιστορικό Αλουμίνιο της Ελλάδος αλλάζει σελίδα και συμπλέει με τους φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας της MYTILINEOS, έχοντας θέσει ως στόχο να καταστεί πρωτοπόρος της πράσινης μεταλλουργίας διεθνώς.

   Το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδος εξάλλου είναι ένας από τους ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 190.000 τόνους σε αλουμίνιο και τους 840.000 τόνους σε αλουμίνα, ενώ περνά σε νέα εποχή από το 2023, καθώς ολοκληρώνεται η συνεργασία με τη ΔΕΗ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη

   Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης με σημαντική διεθνή παρουσία, σημαντική εμπειρία σε  και ισχυρές συνεργασίες, εξελίσσεται και αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την εταιρεία που επεκτείνεται σε έργα σε νέους τομείς ανάπτυξης, εστιάζοντας στην Ενεργειακή Μετάβαση και τη Βιωσιμότητα.

   O κύκλος εργασιών ανήλθε σε 185 εκατ. ευρώ έναντι 45 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Αντίστοιχα, το EBITDA αυξήθηκε σε 25 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών € -6 εκατ. στο Α' Εξάμηνο του 2020.

Ισχυρός σύμμαχος της κοινωνίας

   Η MYTILINEOS είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που έδειξε το δρόμο για μία πιο πράσινη και περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση. Έτσι, σε συνέχεια απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει δεσμευτεί να ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, φιλοδοξώντας να μειώσει τις συνολικές άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ μέχρι το 2050 να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

   Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, «Οι φιλόδοξοι στόχοι αποτυπώνονται 100% στο DNA μας, γίνονται στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας μας.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων. Μόνο θέτοντας θαρραλέους και υψηλούς στόχους βιωσιμότητας, ξεκινώντας από εμάς τις βιομηχανίες, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας προς όφελος όλων και ενός συλλογικού βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές».

   Η MYTILINEOS παράλληλα που σημειώνει ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις ESG εκτός από το περιβάλλον επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο να είναι ένας υπεύθυνος εταιρικός πολίτης που συνδράμει στις ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσό που δαπανά ως κοινωνικό προϊόν είναι 1.368 εκ. ευρώ.

Μάλιστα, η εταιρεία αποφάσισε να βοηθήσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο στις πρόσφατες πρωτοφανείς πυρκαγιές, παραδίδοντας 4 ελικόπτερα, πλήρως στελεχωμένα με ιπτάμενο προσωπικό και προσωπικό υποστήριξης που αποτελείται από περισσότερους από 20 πιλότους, μηχανικούς και μεταφραστές, που συμβάλλουν στην κατάσβεση των ενεργών μετώπων στη χώρα. Τα ελικόπτερα θα παραμείνουν 60 μέρες στη χώρας μας, ενώ το κόστος διάθεσης των ελικοπτέρων ( € 3,3 εκατ.) ανέλαβε πλήρως η MYTILINEOS.

   Με τη βιωσιμότητα στην καθημερινή λειτουργία κάθε έκφανσης της εταιρείας, με αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη ημέρα και με σαφές όραμα η MYTILINEOS εξελίσσεται σε στέρεες βάσεις δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία για την εθνική οικονομία, τους μετόχους, τους ανθρώπους της και την κοινωνία.