Οι φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν σήμερα

0
3

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η επανένταξη στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων, η υποβολή δηλώσεων για τα μειωμένα ενοίκια και η υποβολή δικαιολογητικών για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Ειδικότερα τελευταία ευκαιρία για:

1.  Την πληρωμή της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Όσοι φορολογούμενοι έλαβαν καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο θα πρέπει σήμερα καταβάλλουν συνολικά περί τα 270 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες πέντε μηνιαίες δόσεις φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ με την τελευταία δόση να καταβάλλεται έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

2. Δηλώσεις Covid. Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν «κουρεμένα» έως και 100% ενοίκια από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις Covid για τις αποζημιώσεις που έλαβαν. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει τους απαραίτητους ελέγχους ζητώντας μάλιστα πίσω τα ποσά της αποζημίωσης για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους.

3 .Ρύθμιση 100-120 δόσεων. Οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους θα πρέπει εντός της ημέρας να υποβάλουν αίτηση στο mybusinessSupport και παράλληλα να καταβάλλουν τη δόση του Αυγούστου μαζί με τη δόση του Σεπτεμβρίου.

4. Μεταβιβάσεις ακινήτων. Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σήμερα μεταβιβάσεις χωρίς την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Από την 1η Οκτωβρίου όλες τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις θα συνοδεύουν τα σχετικά δικαιολογητικά.

5. Πάγιες δαπάνες

Λήγει σήμερα για τους δικαιούχους του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών προκειμένου να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), «myBusinessSupport».Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

 α) Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση στις 31/12/2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης): – είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών, – είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως φαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών. 

Το παραπάνω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, με την δήλωση πρέπει να βεβαιώνεται ότι την τελευταία διετία:  ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και  ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.

β) Ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας.