Η δοκιμή της κυβέρνησης της Σκωτίας για 4ήμερη εργασία στους υπαλλήλους γραφείων θα πρέπει να επεκταθεί σε άλλους τομείς της οικονομίας, ως μέρος της ανάκαμψης της χώρας μετά την εποχή Covid, σύμφωνα με έρευνα γνωστής δεξαμενή σκέψης.
Το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής ζήτησε περισσότερα πιλοτικά προγράμματα σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και ο κλάδος των καταλυμάτων.
Πρότεινε επίσης στους υπουργούς να δημιουργήσουν μια επιτροπή για την εξέταση μιας πιο «δίκαιης» εργασίας.
Σχετική έρευνα του IPPR διαπίστωσε ότι το 88% των ερωτηθέντων θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια δοκιμή για τετραήμερη εργασία ανά βδομάδα.
«Ωστόσο, για να μεγιστοποιηθεί η ευκαιρία για γνώση, οι δοκιμές θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες από άποψη κλίμακας και σχεδιασμού”, αναφέρεται στην έκθεση.
Το -υπέρ της ανεξαρτησίας- Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο κατέχει τη διοίκηση στο Εδιμβούργο, υποσχέθηκε στο προεκλογικό του μανιφέστο ότι θα δοκιμάσει την ιδέα μιας συντομότερης εβδομαδιαίας εργασίας.
Χωρίς απώλεια αμοιβής
Η προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων χωρίς να υπάρξει απώλεια αμοιβής.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ταμείο 10 εκατομμυρίων λιρών (13,8 εκατομμύρια δολάρια) για να επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να διερευνήσουν τα ενδεχόμενα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης.
Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο εμποδίζουν τις εταιρείες logistics, τα σούπερ μάρκετ, τις παμπ και τα εστιατόρια.
Σε ορισμένα μέρη της Σκωτίας, ο τομέας των καταλυμάτω έχει μειώσει τις ώρες λειτουργίας, επειδή οι εργοδότες δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετούς εργαζομένους.