Τα στοιχεία για την απασχόληση δεν ανέκοψαν την ανοδική διάθεση της Wall Street

0
4

Ανοδικές κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση και το ΑΕΠ, αλλά και στις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για μια συμφωνία που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 77,88 μονάδες ή 0,23%, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 20,98 μονάδες ή 0,49% και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει κέρδη 107,7 μονάδες ή 0,75%.

Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας σημειώνουν ήπια κέρδη μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, κυρίως λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, κοντά στο 1,54%.

Ο Σεπτέμβριος επιβεβαίωσε τη φήμη του παραδοσιακού μήνα απωλειών για την αγορά, μέσα σε ένα κλίμα φόβων για κρίση του κλάδου των ακινήτων στις ΗΠΑ, αυξανόμενου πληθωρισμού και μιας πρόσφατης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, με την Federal Reserve να δίνει ήδη σήματα ότι θα αρχίσει σταδιακά να αποσύρει τα μέτρα νομισματικής τόνωσης.

Η Wells Fargo σημείωσε ότι μια σχετική υποχώρηση των μετοχών είναι αναμενόμενο φαινόμενο. "Πρόκειται για φυσιολογική ανατίμηση κινδύνου στη βάση του μεγαλύτερου κόστους των κεφαλαίων και της μεγαλύτερης αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά", σημειώνει σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα τις νέες καταθέσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ και της υπουργού Οικονομικών της χώρας, Τζάνετ Γέλεν, στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτω σώματος του Κογκρέσου.

Ώθηση στην επενδυτική διάθεση δίνει σήμερα η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα, με την απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ να χάνει 2 μονάδες βάσης στο 1,524%.

Η υποχώρηση της έντασης στο πολιτικό μέτωπο επίσης δίνει ώθηση στο κλίμα. Ο ηγέτης της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Chuck Schumer, ανακοίνωσε μια συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους το βράδυ της Τετάρτης για να προχωρήσει η ψηφοφορία για ένα μεταβατικό μέτρο για την άρση του αδιεξόδου σχετικά με το "ταβάνι" του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.

Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Χωρίς τη συμφωνία, το κεντρικό ομοσπονδιακό κράτος θα αναγκαστεί να "παγώσει" ένα μέρος των δραστηριοτήτων του λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ανάλογα επεισόδια στο παρελθόν οδήγησαν στο να μπουν σε αναγκαστική αργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και να κλείσουν μουσεία και εθνικά πάρκα.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 23 κινούνται με θετικά πρόσημα και 7 με αρνητικά. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Merck, Microsoft και Nike, ενώ των απωλειών εκείνες των Home Depot, Boeing, Chevron.