Τελικά άντλησε 2,5 δισ. ευρώ το Δημόσιο από τα ομόλογα – Στα 15,5 δισ ευρώ οι προσφορές

0
4

Κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή επανέκδοση των 5ετών και 30ετών ομολόγων. Ειδκότερα, το Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από το 5ετές και 1 δισ. ευρώ από το 30ετές.

Το επιτόκιο ήταν κοντά στο μηδέν για το πρώτο και στο 1,67% για το δεύτερο.

Συνολικά, οι προσφορές έφτασαν τα 15,5 δισ. ευρώ.
Σταϊκούρας: Για πρώτη φορά ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολογιακών τίτλων

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Η Ελλάδα, σήμερα, προχώρησε, για πρώτη φορά, σε ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολογιακών τίτλων. Στην έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου.

Και το έκανε με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού και οι δύο αυτές εκδόσεις προσέλκυσαν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, είχαν εξαιρετική ποιότητα και κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.

Συγκεκριμένα, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό – ανεξαρτήτως διάρκειας –, ενώ αυτή του 30ετούς ομολόγου έγινε με επιτόκιο χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2021.

Η διπλή αυτή έξοδος, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο εφετινός στόχος του δανειακού προγράμματος.

Όμως, η αυξημένη ζήτηση για ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, και μάλιστα από μεγάλη μερίδα θεσμικών επενδυτών, έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία, αντλώντας, παράλληλα, κεφάλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η υπεύθυνη και αποδοτική οικονομική πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών και το συνολικό έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης, αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και αναγνωρίζονται, για ακόμη μία φορά, έμπρακτα, από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει – συνολικά – 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα – σε διεθνές επίπεδο – καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος.

Το Υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα συνεχίσουμε την υλοποίηση μίας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με συνεπή παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Όλοι μαζί λειτουργούμε με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλης εξωγενούς δοκιμασίας, να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανάκαμψη της οικονομίας και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».