Υπό πίεση η Wall Street που ανησυχεί για την ανάκαμψη

0
4

Υπό πίεση βρίσκονται την Τετάρτη οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι ανησυχίες ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα "φρενάρει” την ανάκαμψη της αμερικανικής, και όχι μόνο, οικονομίας πλήττει την αγοραστική διάθεση, την ώρα που η Federal Reserve σχεδιάζει τα πρώτα βήματα για την σταδιακή απόσυρση της στήριξης που προσφέρει στην οικονομία.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 27 μονάδες ή 0,08% και κινείται στις 35.127,65 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 2,5 μονάδες ή 0,06% στις 4.517,54 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 51 μονάδες ή κατά 0,33% και διαμορφώνεται στις 15.322,90 μονάδες.

Τις ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης αναζωπύρωσαν τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων μηνών χάνει τον βηματισμό της λόγω και της ραγδαίας διασποράς του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού.

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής επιβράδυνσης επανέρχονται την ίδια στιγμή που η Federal Reserve ξεκινά την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της, σχεδιάζοντας την μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, James Bullard σημειώνει εξάλλου σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει κανονικά με τα σχέδια της για τον περιορισμό των αγορών ομολόγων, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες για την επιβράδυνση στις νέες θέσεις εργασίας.  

«Η ζήτηση είναι επαρκέστατη για εργαζόμενους και υπάρχουν περισσότερες ανοιχτές θέσεις εργασίας από τους  άνεργους», δήλωσε ο Bullard μιλώντας στους Financial Times. Όταν ταιριάξουν αυτά τα δύο, θα διαμορφώσουμε μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας καθώς θα μπαίνουμε στο 2022, εκτίμησε.

"Η ευρύτερη εικόνα είναι ότι ο περιορισμός [των αγορών στα ομόλογα] θα ξεκινήσει φέτος και θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή μέχρι το πρώτο μισό του επόμενου έτους”, πρόσθεσε ο Bullard.

Οι επενδυτές αναμένουν εν τω μεταξύ τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας, αλλά και την έκθεση της Federal Reserve για τις οικονομικές συνθήκες, γνωστή και ως Beige Book, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα.
 
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της Kadmon Holdings Inc. σημειώνουν ράλι πάνω από 70% μετά την ανακοίνωση της γαλλικής φαρμακευτικής Sanofi SA ότι κατέληξε σε οριστική συμφωνία για την εξαγορά της αμερικανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της Nio Inc. σημειώνουν βουτιά  3% μετά την ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων ότι σχεδιάζει να διαθέσεις έως 2 δισ. δολ. σε νέες μετοχές.