Άδ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια τους επόμενους μήνες

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στην τηλεόραση του ΟPEN.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει θέμα ελλείψεων στα ράφια, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Ως υπουργός Ανάπτυξης, αισθάνομαι περηφάνια που η ελληνική αγορά -παρά την πανδημία- έχει λειτουργήσει υποδειγματικά. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν ελλείψεις και στην πρώτη φάση της πανδημίας και τώρα, καθώς παρατηρείται ότι υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη. Έχω κάνει αρκετές φορές συσκέψεις με τα σουπερμάρκετ και φαίνεται ότι τα αποθέματά μας είναι υπερεπαρκή. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες».

Για τις ανατιμήσεις και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος σημείωσε: «Αν μετρήσεις την αύξηση των τιμών σε διάφορα είδη με βάση τις τιμές του 2020, θα δεις μεγάλες διαφορές. Και εκεί μπορείς να στηρίξεις ένα αφήγημα ότι υπάρχει ακρίβεια. Το 2020, όμως, υπήρχε αρνητικός πληθωρισμός, διότι η οικονομία ήταν κλειστή. Άρα, είναι λάθος ως έτος αναφοράς, υπό την έννοια ότι δεν ήταν φυσιολογικός ο οικονομικός κύκλος. Αν το συγκρίνουμε με το 2019, οι τιμές δεν έχουν αξιοσημείωτες διαφορές. Εξαιρώ τα καύσιμα ασφαλώς και την ενέργεια, που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και για αυτόν τον λόγο υπάρχουν και ειδικά μέτρα».

«Δεν μπορώ να προβλέψω απολύτως την πορεία του διεθνούς πληθωρισμού, αν και σε βασικές πρώτες ύλες έχει αρχίσει να υπάρχει πλήρως αντίστροφη πορεία διεθνώς. Αν εξαιρέσεις την ενέργεια και τα ναύλα, σε όλα τα υπόλοιπα η φρενήρης άνοδος Ιουλίου – Αυγούστου έχει ανακοπεί και έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Ζούμε σε μια εποχή που η πανδημία ανάγκασε τις κυβερνήσεις να διαταράξουν τον οικονομικό κύκλο και, ασφαλώς, μέχρι να βρει τη νέα θέση ισορροπίας, θα δυσκολευτεί λίγο. Δεν θα είχα τόσο μεγάλο φόβο για πληθωρισμό δεκαετίας. Πιστεύω ότι σε λίγους μήνες αυτό θα αρχίσει να εξομαλύνεται, αλλά μένει να αποδειχθεί».

«Ως αρμόδιος υπουργός, δεν μπορώ να χειρίζομαι την οικονομική πολιτική μας με όρους κομματικής αντιπαράθεσης. Για να μπορέσουμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις, πρέπει να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει. Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας από τους μήνες με την υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση των τελευταίων ετών».

«Σύμφωνα με τους καθημερινούς μας ελέγχους στα σουπερμάρκετ, το μεγάλο κύμα ακρίβειας, όπως περιγράφεται, ακόμα δεν έχει έρθει. Δεν λέω ότι αποκλείεται να έρθει, αλλά σήμερα που μιλάμε δεν έχει έρθει. Έχουμε καταναλωτές που ξοδεύουν -και για να ξοδεύουν σημαίνει ότι έχουν-, μία στατιστική υπηρεσία που λέει ότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί και μια αγορά που, βάσει της Eurostat, έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όλα αυτά δείχνουν στον κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της, τι να πω;».

«Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, αλλά επαφή με την πραγματικότητα δεν έχει αποκτήσει. Σε όλες τις ομιλίες του φέρνει ως παράδειγμα προς μίμηση την Ισπανία, προφανώς λόγω της ιδεολογικής τους συγγένειας με τους Podemos. Η Ισπανία, όμως, είχε πληθωρισμό 4,1% και η Ελλάδα 2,1%. Άρα, κάτι κάνουμε καλύτερα».