Ελλάδα και Ιταλία ζητούν από την E.E. κοινή αγορά φυσικού αερίου

Τη μείζονα γεωπολιτική -και όχι μόνο- σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου και Ελλάδος, με στόχο τη μεταφορά φθηνής πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως εν μέσω μιας περιόδου που η ενεργειακή κρίση προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε κυβερνήσεις και πολίτες ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση την οποία είχε με τον οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, Jeffrey Sacks, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Athens Environmental, Social and Governance & Climate Crisis Summit», που διοργανώνει η «Καθημερινή», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα της Τριμερούς Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

Η φθηνή ενέργεια, που μπορεί να παραγάγει η Αίγυπτος, πρέπει να βρει διέξοδο προς την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Επεσήμανε, δε ότι γι' αυτό η συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, που υπογράψαμε με την Αίγυπτο, είναι τόσο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν, συνέχισε. Ελπίζω να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε, τονίζοντας πως η Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα κράτη όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως προς τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 πρωτοστατεί σε επίπεδο Ε.Ε. στον καθορισμό τολμηρών και φιλόδοξων στόχων αναφορικά με τη δραστική μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επέμεινε πως η χώρα μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρά την ενεργειακή κρίση που ενέσκηψε.

Αφού υπενθύμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε σημαντικά μέτρα για την απορρόφηση των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, επανακατέθεσε στον δημόσιο διάλογο την πρόταση η οποία υποστηρίζεται επίσης και από την Ιταλία, για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πρότυπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στη θέρμανση, καθώς και ότι, για να πείσεις τους πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, πρέπει να αποδείξεις πως υπάρχει καλύτερο μέλλον μετά τον άνθρακα και ότι οι δουλειές που θα προκύψουν θα είναι καλύτερα αμειβόμενες.

Σε ό,τι αφορά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του πως έως το 2030 το 10% των θαλασσών μας θα πρέπει να είναι ζώνες απαγόρευσης της αλιείας, ενώ υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, υπό τον όρο, πάντως, ότι δεν θα καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και πως θα είναι αυστηρώς καθορισμένα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε κατά τη συνομιλία του με τον Jeffrey Sacks ότι, σε επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζει, μεταξύ άλλων, πως οι στόχοι της πρωτοβουλίας της Κομισιόν «Fit for 55» για τη μείωση των εκπομπών ρύπων δεν είναι ρεαλιστικοί σε ό,τι αφορά τον τομέα της ναυτιλίας.

Υπό το δεδομένο, δε, ότι η ελληνική ναυτιλία καλύπτει το 58% της συνολικής στην Ε.Ε., ο πρωθυπουργός προτείνει, μάλιστα, την ίδρυση στη χώρα μας Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου για εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες στη ναυτιλία.