«Bloody Monday» στα ομόλογα

0
3

Η αρχή της εβδομάδας για την αγορά ομολόγων είναι ιδιαίτερα αρνητική, με την Société Générale να την χαρακτηρίζει μάλιστα "Bloody Monday" ("Ματωμένη Δευτέρα").

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύονται κατά 20% και στο -0,13%, ενώ κατά 28% αυξάνονται οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών και στο 0,21%. Ισχυρή είναι και η διόρθωση στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση των ελληνικών 10ετών να εκτοξεύεται στο 0,95% καις το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, ενώ η απόδοση του 5ετούς έχει πλέον απομακρυνθεί σημαντικά από τα αρνητικά επίπεδα και διαμορφώνεται στο 0,23% με αύξηση 35% και στα υψηλότερα επίπεδα επίσης από τον περασμένο Μάιο.

Ακόμη πιο έντονη είναι η άνοδος των ιταλικών αποδόσεων με το 10ετές να φτάνει το 0,94% με αύξηση 8% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Μαΐου, ενώ άνοδο κατά 14% σημειώνουν οι αποδόσεις των πορτογαλικών 10ετών στο 0,4% και κατά 11% ενισχύονται οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών τίτλων στο 0,51% και στα υψηλά σχεδόν πέντε μηνών. Άνοδο 2% σημειώνει το 10ετές των ΗΠΑ στο 1,61% και 6% το 10ετές του Ην. Βασιλείου στο 1,168%

Και όλα αυτά παρά το χθεσινό δημοσίευμα των FT όπου τέσσερις αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανέφεραν ότι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει τρόπους για να διατηρήσει μετά το τέλος του PEPP κάποιες από τις ευελιξίες του προγράμματος ενώ ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΚΤ εξετάζει ήδη τρόπους να συνεχίσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μετά το τέλος τους έκτακτου.

Επιπλέον, αναλυτές εκτιμούν πως παρά την άνοδο του πληθωρισμού, η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023.

Αρκετά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μετατοπιστεί από την αγορά ενός σταθερού μηνιαίου ποσού ομολόγων στο παραδοσιακό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, στο να στοχεύσει τον όγκο των συνολικών αγορών.

Είπαν ότι θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ένα νέο "backstop fund" πλέον του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως απάντηση σε διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.