BofA: Μαζική φυγή από τα ομόλογα παγκοσμίως

0
3

Στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ έπεσαν οι τοποθετήσεις των επενδυτών στις αγορές ομολόγων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα των διαχειριστών κεφαλαίων της BofA Securities, καθώς ο πληθωρισμός και η οικονομία της Κίνας στέλνουν αρνητικά σήματα στους επενδυτές για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι επενδυτές έχουν αυξήσει πολύ τις τοποθετήσεις τους σε περιουσιακά στοιχεία που ευνοούνται από τον πληθωρισμό (όπως, π.χ., τα εμπορεύματα και οι τράπεζες), σύμφωνα με το ιστορικό, ενώ την ίδια ώρα έχουν μειώσει πολύ τις θέσεις σε τοποθετήσεις που είναι ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων (ομόλογα, Αναδυόμενες Αγορές, εταιρείες κοινής ωφέλειας)», εξηγεί η επενδυτική τράπεζα.

Η παγκόσμια τοποθέτηση σε ομόλογα σημείωσε πτώση της τάξης του 80% τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η μηνιαία έρευνα, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να πυροδοτούν τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων.

Οι πωλήσεις που σημειώθηκαν στις αγορές έφθασαν στο υψηλότερο σημείο 12μήνου. Οι επενδυτές αναμένουν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, ενώ οι προσδοκίες για το πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων έχει μειωθεί στα 1,7 τρισ. έναντι 1,9 τρισ. δολαρίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό των επενδυτών που αναμένουν το δολάριο ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα τιμών από τον Ιανουάριο του 2018.

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα οι διαχειριστές κεφαλαίων ανέδειξαν τον πληθωρισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, με το 48% να τον επικαλείται. Επιπλέον, συνεχίζει να μειώνεται το χάσμα ανάμεσα στους επενδυτές που εκτιμούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές (69%) και στους επενδυτές που εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει (38%).

Τέλος, το 6% των όσων συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ότι η οικονομία θα ενδυναμωθεί, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020 και σαφώς πολύ χαμηλότερο από το 91% του Μαρτίου του 2021, αναφέρει η έρευνα.

Πηγή: Reuters, ΟΤ