Bundesbank: Αναμένει κατακόρυφη επιβράδυνση της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες στη Γερμανία

0
3

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο δ΄ τρίμηνο του έτους, καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να υποφέρει από ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η ζήτηση για υπηρεσίες μειώνεται, ανέφερε η Bundesbank στο τακτικό μηνιαίο report.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρουσίασε ισχυρή άνοδο το καλοκαίρι, αλλά τα αναπάντεχα προβλήματα εφοδιασμού προκαλούν προβλήματα στον τεράστιο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και οι επίμονες ανησυχίες για την κρίση της πανδημίας θα μπορούσαν να πλήξουν το καταναλωτικό αίσθημα, αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

«Η ανάπτυξη πρόκειται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο τρέχον τρίμηνο», τόνισε η Bundesbank, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη για το σύνολο της χρήσης είναι τώρα πιθανό να διαμορφωθεί σημαντικά χαμηλότερα από την πρόβλεψη του 3,7% που έγινε τον Ιούνιο.

«Το ισχυρό momentum στον τομέα των υπηρεσιών είναι πιθανό να υποχωρήσει σημαντικά. Ο μεταποιητικός τομέας είναι πιθανό να συνεχίσει να πλήττεται από προβλήματα στις παραδόσεις», τόνισε η Τράπεζα.

Ο τομέας του αυτοκινήτου ιδιαιτέρως έχει πληγεί σημαντικά από την απουσία ημιαγωγών, ένα ζήτημα που οι οικονομολόγοι δηλώνουν πως θα μπορούσε να διαρκέσει και στο επόμενο έτος, επηρεάζοντας την ανάπτυξη για τους επόμενους μήνες.

Τα προβλήματα ωστόσο, αποδίδονται αποκλειστικά στην προσφορά, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες παρέμειναν υγιείς, οδηγώντας σε ένα "εξαιρετικά υψηλό” κενό μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Οι υπηρεσίες αναμένεται επίσης να δεχθούν πλήγμα καθώς κάποια μέτρα που συνδέονται με την πανδημία θα παραμείνουν σε ισχύ, ιδιαίτερα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται.

Η Bundesbank τόνισε πως αυτά τα προβλήματα εφοδιασμού μαζί με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και την αντιστροφή της μείωσης του ΦΠΑ, θα συνεχίσουν να πιέζουν τις τιμές καταναλωτή υψηλότερα, σε μια επανάληψη των προηγουμένων προειδοποιήσεων.

«Συνολικά, ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για την ώρα, προτού μειωθεί σταδιακά στο επόμενο έτος», τόνισε.