Deutsche Bank: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει περισσότερο από ό,τι αναμένεται

0
3

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing τόνισε πως η τρέχουσα τιμή του πληθωρισμού πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμένεται, προσθέτοντας τη φωνή του σε μια όλο και μεγαλύτερη ομάδα ηγετών που καλούν τις κεντρικές τράπεζες να δράσουν.

«Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι απίθανο να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα στα προ πανδημίας επίπεδα», τόνισε ο Sewing σε δηλώσεις του σε εκδήλωση τραπεζικού λόμπι.

«Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για μια προοπτική εξόδου από την πολιτική crisis mode», τόνισε.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, κυρίως λόγω της ενέργειας και κάποιων στατιστικών επιδράσεων που σχετίζονται με την πανδημία, τα οποία θα εξασθενίσουν στο επόμενο έτος.

Ωστόσο τα επίμονα προβλήματα στην τροφοδοσία έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι οι πιέσεις των τιμών θα παραμείνουν αυξημένες για κάποια περίοδο, όχι μόνο στην Ευρώπη.

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται να καταργήσει σταδιακά τα έκτακτα οικονομικών μέτρα καθώς οι οικονομίες αφήνουν πίσω τους την κρίση του κορονοϊού.

Αλλά με τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό στην περιοχή να είναι μακριά από τον στόχο του 2%, ένα παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ.