Ενεργειακό κραχ απειλεί την Ευρώπη

0
3

Νέα ιστορικά ρεκόρ σημειώνονται στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να αντιμετωπίζει ένα μίνι «ενεργειακό κραχ», προκαλώντας πονοκέφαλο στους καταναλωτές, όσο και κύμα ακρίβειας σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ η Αθήνα σχεδιάζει επιδοτήσεις για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό, ενόψει του χειμώνα, για να ανακόψει ακριβώς αυτό το κύμα ακρίβειας.

Για πρώτη φορά η τιμή του ρεύματος ξεπέρασε και τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε σήμερα στο ιστορικό ρεκόρ των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή τριπλάσια σε σχέση με την περασμένο μήνα, ωστόσο υποχώρησε στη συνέχεια στα χθεσινά επίπεδα, μετά τη δήλωση της αρμόδιας επιτρόπου ότι επίκειται ανακοίνωση ενός πακέτου μέτρων. 

«Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια εργαλειοθήκη, όπως ζητήθηκε από τα κράτη – μέλη», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.   

Οι τιμές έχουν σημάνει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη. Η καρδιά των διαβουλεύσεων χτυπά στο Λουξεμβούργο, όπου οι Υπουργοί Ενέργειας προσπαθούν να βρουν λύση για τις τιμές. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έσπευσε χθες -στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία- να αποσείσει την ευθύνη για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου από την Μόσχα, προειδοποιώντας παράλληλα για λήψη λανθασμένων μέτρων.

«Το ερώτημα είναι: Υπάρχουν παραγγελίες που έχουν γίνει και η Ρωσία δεν εφοδιάζει (με φυσικό αέριο); Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες για τις οποίες η Ρωσία να είπε: Δεν θα σας εφοδιάσουμε και σίγουρα δεν θα το κάνουμε μέσω του ουκρανικού αγωγού», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος. Η ίδια τόνισε ακόμη πως «η Ρωσία μπορεί να εφοδιάζει με φυσικό αέριο μόνο βάσει συμβάσεων». «Επομένως, το ερώτημα είναι: Είναι αρκετές οι παραγγελίες ή η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή είναι ίσως επίσης ένας λόγος για να μην γίνονται τόσο μεγάλες παραγγελίες;», διερωτήθηκε η κ. Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι το 90% του φυσικού αερίου της Ευρώπης προκύπτει από εισαγωγές, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ως “υψίστης σημασίας” τις επενδύσεις της ΕΕ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .

«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται. Όμως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες οι τιμές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και παραμένουν σταθερές», υπογράμμισε η κ. φον ντερ Λάιεν, συμπληρώνοντας ότι “για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι μακροπρόθεσμα με την ενέργεια είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές που μας προσφέρουν σταθερές τιμές και περισσότερη ανεξαρτησία”.

Δέσμη μέτρων από την Αθήνα

Την ίδια ώρα, η Αθήνα ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο. 

«Οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενέργεια», αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Ως προς το ρεύμα  και ως προς το φυσικό  αέριο θα καλύψουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ως προς το πετρέλαιο θέρμανσης θα καλύψουμε τους δικαιούχους   του  πετρελαίου  θέρμανσης  ανάλογα  με εισοδηματικά κριτήρια», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. 

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι Κοινές Υπουργικές αποφάσεις για τους δικαιούχους των επιδοτήσεων.