Επιπλέον 100 δισ. θα στοιχίσει ο χειμώνας στους Ευρωπαίους

0
3

Η άνοδος της τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο προβληματίζει τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη που καλούνται να βρουν τρόπους να «απορροφήσουν» τις αυξήσεις σε παροχές και προϊόντα για να προστατευτούν οι καταναλωτές από το ανεξέλεγκτο ράλι τιμών.

Παρά τα μέτρα όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν πως τα μέτρα δεν επαρκούν και οι αυξήσεις θα περάσουν μέχρι ένα βαθμό, στην τσέπη των νοικοκυριών. Ο χειμώνας που ακολουθεί είναι κρύος και βαρύς για πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ δύσκολος προβλέπεται και για την Ελλάδα, λόγω της δεδομένης κλίμακας της κρίσης.

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ανακοινώσει πως θα διαθέσουν ακόμη και 10 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις προς τους πολίτες καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις ευάλωτες κατηγορίες. Σύμφωνα, όμως, με εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και οικονομικών αναλυτών, το ποσό αυτό θεωρείται μικρό συγκρινόμενο με τα 100 δισ. ευρώ στα οποία υπολογίζεται η αύξηση των οικιακών τιμολογίων στις χώρες της Ε.Ε.

Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση των κυβερνήσεων και πιο ήπιες θερμοκρασίες, για να μην υπερχρεωθούν εκατομμύρια οικογένειες σε όλη την ήπειρο από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών που μεταφράζεται σε πολλές εκατοντάδες ευρώ για κάθε νοικοκυριό. Οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, κ. Σταϊκούρας και Σκρέκας, απευθυνόμενοι με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Eurogroup, τόνισαν πως οι πολίτες της Ε.Ε. δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της ενέργειας.

Προσέθεσαν πως το πρόσθετο κόστος της ενέργειας για τους Ευρωπαίους καταναλωτές υπολογίζεται πως θα φτάσει φέτος τον χειμώνα στα 100 δισ. ευρώ.

Οι πολιτικοί ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν πλήρη επίγνωση του αντίκτυπου που θα έχει στους πολίτες τους η ενεργειακή κρίση. Ο αναλυτής και συνεργάτης του κέντρου Bruegel στις Βρυξέλλες, Σιμόν Ταλιαπιέτρα, που ασχολείται κυρίως με την ενεργειακή πολιτική, υποστηρίζει ότι «οι τιμές αυτές μπορούν να κάμψουν την ανάκαμψη της Ευρώπης».

Γαλλία

Η κυβέρνηση Μακρόν θα διαθέσει «επιταγές για την ενέργεια» συνολικού ύψους 580 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν ως επιδοτήσεις στα φτωχότερα νοικοκυριά της χώρας. Ταυτόχρονα, επιβάλλει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, με κόστος για το γαλλικό κράτος τα 4 δισ. ευρώ.

Ιταλία

Πακέτο μέτρων άνω των 3 δισ. ευρώ θέτει η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την αύξηση τιμών στην ενέργεια. Ωστόσο, αναμένεται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος να εμφανιστούν αυξημένοι κατά 30%, αρχής γενομένης από αυτόν τον μήνα.

Ισπανία

Διαθέτει περίπου 2,6 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές ενέργειας, ενώ στο Βέλγιο οι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά τουλάχιστον 700 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Βρετανία

Η χώρα αν και δεν είναι πλέον μέλος της Ε.Ε., ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα συνολικού ύψους 500 εκατ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 590 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών. Και πάλι, πάντως, οι λογαριασμοί ρεύματος στη χώρα αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 30%, σύμφωνα με αναλυτές της Cornwall Insight.

Την ερχόμενη εβδομάδα η Ε.Ε. θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για κάποια έκτακτα μέτρα και θα τις θέσει στη διάθεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, προκειμένου να τις βοηθήσει να σχεδιάσουν τα δικά τους μέτρα στήριξης καταναλωτών και επιχειρήσεων. Θα χρειαστούν, πάντως, περαιτέρω μέτρα παρά τα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί.

Ανάλογα προβλήματα και κινδύνους αντιμετωπίζουν και οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η υπερδύναμη μπαίνει στον χειμώνα με τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών και τη ζήτηση στα ύψη.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ενημέρωσης για θέματα ενέργειας, τα αποθέματα τόσο του πετρελαίου θέρμανσης όσο και του πετρελαίου κίνησης αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση 31,2 ημερών. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2000. Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ανεπάρκεια ενέργειας μέσα στον χειμώνα και υψηλές τιμές, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο έχουν ήδη σημειωθεί ελλείψεις καυσίμων και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, Bloomberg, Καθημερινή