Ηλιόπουλος: Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια γρήγορα χρεοκόπησαν

Την άποψη ότι «όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ γρήγορα χρεοκόπησαν», εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Dion TV», στηλιτεύοντας την απόσταση της κυβέρνησης από την πραγματικότητα.

«Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα κονδύλι με 9 ευρώ το μήνα για κάθε νοικοκυριό μέχρι τα Χριστούγεννα. Φάνηκε άμεσα πόσο λίγο ήταν τελικά αυτό. Οι ειδικοί λένε ότι η ακρίβεια στο ρεύμα θα είναι μαζί μας τουλάχιστον για το επόμενο εννεάμηνο και η κοινωνία θα κληθεί συνολικά να πληρώσει κόστος 1 δισ. Ευρώ», τόνισε.  

   «Χρειάζεται άμεση παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Και ούτε να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Να μην χάσει το Δημόσιο τον έλεγχο στον κεντρικό ενεργειακό πυλώνα της χώρας», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

   Αναφέρθηκε, δε, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια και την ενίσχυση της οικονομίας: «Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτά τα μέτρα υπάρχουν μέχρι και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ως μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας! Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένα νοικοκυριό δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα».

Ακόμη, τόνισε: «Πρέπει να αυξηθεί άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ. Είμαστε η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι χαμηλότερος από αυτόν που είχαμε το 2010!».  

   Όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, σημείωσε ότι «χάθηκε εντελώς το παιχνίδι». «Πέρσι τέτοια περίοδο είχαμε 80 διασωληνωμένους, σήμερα είμαστε στους 350. Την ίδια στιγμή, το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης που έχει έρθει στη Βουλή κόβει 900 εκατ. από τον τομέα της δημόσιας υγείας», είπε και συνέχισε:

   «Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που, εν μέσω πανδημίας, συζητά το κλείσιμο νοσοκομείων και τη συγχώνευση κλινικών. Έχουμε 26% ανεμβολίαστους στους πολίτες άνω των 80 ετών!».  

   Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε επίσης, ότι «υπάρχουν 10 εκατ. ατομικές ευθύνες σε αυτή τη χώρα, αλλά οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του».  
«Αν δούμε τα παραδείγματα χωρών που πέτυχαν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Πορτογαλία, καταλαβαίνουμε τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Δεν μπορείς να κάνεις μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα», σημείωσε.  

   Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ουδέποτε οργάνωσε κάποια επιτυχημένη καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού». «Αντίθετα, αυτό που είχαμε ήταν η λίστα Πέτσα, μια διαδικασία που περισσότερα ερωτηματικά δημιουργεί. Ο τρόπος που μοιράστηκε το χρήμα, χωρίς κριτήρια, δημιουργούσε συνθήκες εξαγοράς και εκβιασμού μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση», ανέφερε.  

   Ο Ν. Ηλιόπουλος διευκρίνισε, ότι «εμείς δεν ήμασταν κατά μιας διαδικασίας στήριξης των μέσων ενημέρωσης, όμως αυτή έπρεπε να γίνει με κριτήρια». «Το αναθεωρημένο Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να συστήσει εξεταστική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Το σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής.

Αυτό δείχνει την απομόνωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΝΔ», σημείωσε, σχολιάζοντας ότι «είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει αυτή η απομόνωση, γιατί σε μια στιγμή που ήθελαν στήριξη οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, η κυβέρνηση έκανε κινήσεις όπως η λίστα Πέτσα».  

   Ακόμη, πρόσθεσε: «Προσπάθησαν να στρέψουν τη συζήτηση γενικά και αόριστα στις δημοσκοπήσεις. Εμείς όμως δεν μιλάμε γενικά και αόριστα για τις δημοσκοπήσεις. Η εξεταστική θέτει στο επίκεντρο το θέμα της OpinionPoll. Ο ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων, φαίνεται να λαμβάνει -μέσω άλλης εταιρείας- απευθείας ανάθεση από την κυβέρνηση, ύψους 270.000 ευρώ. Χρειάζονται απαντήσεις.

Όταν ζητήσαμε να γίνει συζήτηση για την OpinionPoll στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η ΝΔ το μπλόκαρε. Όσες υπεκφυγές κι αν προβάλει τώρα η ΝΔ, δεν θα μπορέσει να μπλοκάρει τη σύσταση της εξεταστικής. Την καλούμε να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».  

   Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, ο Ν. Ηλιόπουλος είπε:

«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ζητήσουμε εκλογές αυτή τη στιγμή. Δεν θα ποντάρουμε στην καταστροφή, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Τώρα προέχει να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην πανδημία, τη μάχη για τη στήριξη της κοινωνίας μέσα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως είναι η ακρίβεια». Και κατέληξε: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, να βγάλουν κυβέρνηση. Μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα».