Κίνα: Επεκτείνονται οι χρεοκοπίες στον κλάδο ακινήτων

0
3

Κινεζική εταιρεία ανάπτυξης πρότζεκτ ακινήτων που χρησιμοποιούν "πράσινη τεχνολογία" έγινε η τελευταία σε μια σειρά "παικτών" του κλάδου που αθέτησε προγραμματισμένη πληρωμή χρέους της, καθώς οι χρεοκοπίες κινεζικών εταιρειών επί υπεράκτιων ομολόγων τα οποία έχουν εκδώσει και πωλήσει στην αγορά αγγίζουν επίπεδα – ρεκόρ, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

H Modern Land China, με έδρα το Πεκίνο και δραστηριότητα στην κατασκευή "πράσινων" κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα, δεν κατέβαλε ούτε χρεωλύσια ούτε τόκους σε ομόλογο 250 εκατ. δολ. για το οποίο υπήρχε προγραμματισμένη πληρωμή τη Δευτέρα, σύμφωνα με ρυθμιστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη το πρωί.

Η εταιρεία εργάζεται με τους νομικούς συμβούλους της στην Sidley Austin και αναμένει την εμπλοκή ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών συμβούλων στην υπόθεση άμεσα, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Η Modern Land προσπάθησε να προχωρήσει σε αποεπένδυση, δανεισμό και προσέκλυση στρατηγικών επενδυτών προκειμένου να αποφύγει να μην προβεί σε πληρωμή, αναφέρεται στην κινεζική χρηματοοικονομική πλατφόρμα Cailian.

Κινέζοι επιχειρηματικοί δανειολήπτες έχουν αθετήσει πληρωμές επί υπεράκτιων ομολόγων συνολικής αξίας τουλάχιστον 8,7 δισ. δολ. από τις αρχές του 2021, με τον κλάδο του real estate να αποτελεί τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνολικού όγκου του αθετηθέντος δανεισμού.

Την ίδια ώρα οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της ανάληψης ρίσκου στον κλάδο, εν μέσω μιας κρίσης γύρω από την China Evergrande Group, η οποία έχει δημιουργήσει ευρύτατη ανησυχία στους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα.

Πολλές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων έχουν αθετήσει πληρωμές μέσα στον Οκτώβριο, μολονότι η Evergrande προχώρησε σε πληρωμή κουπονιού την περασμένη εβδομάδα, πριν λήξει η περίοδος χάριτος. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, οι πιστωτές της Evergrande αναμένουν τελικώς μια αναδιάρθρωση χρέους εκ μέρους της, από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Κίνας.

Η Modern Land απέσυρε την περασμένη εβδομάδα μια πρόταση για μετακύλιση της λήξης του ομολόγου τρεις μήνες αργότερα. Η Fitch Ratings υποβάθμισε τη Modern Land στη βαθμίδα C από B, μετά τη σχετική πρόταση, θεωρώντας την "ανταλλαγή χρέους υπό πίεση".

Οι υποβαθμίσεις κινεζικών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων επιταχύνθηκαν τον Οκτώβριο, σε ιστορικό υψηλό για δεύτερο συναπτό μήνα. Υπήρξαν 44 υποβαθμίσεις στον κλάδο από τις Moody’s Investors Service, S&P Global Ratings και Fitch Ratings μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, μετά από 34 υποβαθμίσεις τον Σεπτέμβριο, με βάση στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Οι υποβαθμίσεις, την ώρα που οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλη λειτουργική και χρηματοοικονομική πίεση, «θα δυσκολέψει τη δυνατότητά τους να αντλούν κεφάλαια», σημειώνει ο Ma Dong, εταίρος της κινεζικής εταιρείας ομολόγων BG Capital Management.