Ξεπέρασε τα 85 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο Brent

0
1

Σε τροχιά νέων πολυετών υψηλών κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, ενισχυμένες από την ανάκαμψη της ζήτησης, αλλά και τη στροφή των ηλεκτροπαραγωγών από το ακριβό φυσικό αέριο και τον άνθρακα προς στον "μαύρο χρυσό".

«Η χαλάρωση των περιορισμών σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να βοηθήσει την ανάκαμψη της κατανάλωσης καυσίμων», ανέφεραν αναλυτές της τράπεζας ANZ σε σημείωμά τους τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι μόνο η μετατροπή του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση έως και κατά 450.000 βαρέλια ημερησίως το δ' τρίμηνο του έτους.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται επίσης να επιδεινώσουν το έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου, δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής της OANDA.

«Καθώς οι ελλείψεις σε άνθρακα, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο αυξάνουν τη ζήτηση για αργό, φαίνεται ότι ΗΠΑ και OPEC+ δεν θα αυξήσουν τη διοχέτευση πετρελαίου στην αγορά με περισσότερα βαρέλια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα θα παροτρύνει τους παραγωγούς πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή και να λάβουν μέτρα για να αμβλύνουν το πλήγμα στις βιομηχανίες από την πρόσφατη εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Σε αυτό το κλίμα, το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύται κατά 63 σεντς ή 0,7% στα 85,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακα έπιασε τα 86,04 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινείται το αργό τύπου West Texas Intermediate, το οποίο προσθέτει 95 σεντς ή 1,2% στα 83,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα σκαρφάλωσε στα 83,73 δολαρίων, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 3% την περασμένη εβδομάδα.