Ξεπουλάνε πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα και πέλετ – Αυξημένες οι τιμές

Στις παλιές τους συνήθειες, αυτές της καύσης ξύλου και πέλλετ, φαίνεται ότι επιστρέφουν σταδιακά οι Έλληνες καταναλωτές, με το συνεχιζόμενο ράλι των διεθνών τιμών στην ενέργεια να τους στρέφει σε άλλα προϊόντα θέρμανσης, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων που σημειώνονται ήδη σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Βέβαια, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη η τιμή του εισαγόμενου πέλλετ καταγράφεται αυξημένη, αν και σε μικρότερο ποσοστό έναντι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ μπορεί αυτή του καυσόξυλου να μην έχει σημειώσει ακόμη άνοδο, ωστόσο αναμένονται ανατιμήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η βέλτιστη οικονομικά λύση τον φετινό χειμώνα για τη θέρμανση του σπιτιού των Ελλήνων, αναμένεται να εξελιχθεί σε …σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

   Πωλήσεις ενός μήνα πέτυχαν σε ένα 3ήμερο οι πρατηριούχοι

   «Οι πωλήσεις μας από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, ίσως και να ξεπερνούν αυτές που κάναμε όλο τον Οκτώβριο του 2020», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων «Άγιος Χριστόφορος» Θέμης Κιουρτζής, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

   Έτσι, μπορεί στην αφετηρία της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του να καταγράφεται αυξημένη σε ποσοστό 44%, στα 1,15-1,18 ευρώ/λίτρο, από 80 λεπτά/λίτρο την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο οι καταναλωτές έσπευσαν να φουλάρουν τις δεξαμενές τους.

   Όπως εξήγησε ο κ. Κιουρτζής, πέραν των καιρικών συνθηκών, στην προαναφερόμενη εξέλιξη συνέβαλε το γεγονός ότι τον φετινό Απρίλιο -μήνας που σηματοδοτεί τη λήξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης- η τιμή του πετρελαίου ήταν αυξημένη συγκριτικά με αυτήν στην έναρξη διάθεσής του κι έτσι «οι περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται ότι δεν είχαν απόθεμα».

   Για το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο πωλήσεων, ο επικεφαλής της ΠΟΠΕΚ σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στη συνέχεια» και δεν δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, αφού «ήδη ξέρουμε ότι το επόμενο τριήμερο η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15 ευρώ τα 1000 λίτρα».

   «Θα έπρεπε να είχαμε εισακουστεί και να είχε ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης την 1η Οκτωβρίου», σημείωσε και πρόσθεσε: «όχι μόνο "βλέπαμε" τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά ξέραμε ότι η τιμή του θα ήταν σημαντικά αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι».

   Υπενθυμίζεται ότι στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν περί τα 400 πρατήρια, εκ των οποίων τα 150 από εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή.

   Στο προσκήνιο και πάλι τα καυσόξυλα και πέλλετ

   Δεδομένη χαρακτηρίζει τη στροφή των Ελλήνων καταναλωτών στο καυσόξυλο και πέλλετ για τη θέρμανση του σπιτιού τους, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/τμήμα Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Γιώργος Νταλός, σημειώνοντας ότι «ακόμη και με τις ανατιμήσεις, η τιμή τους παραμένει ανταγωνιστική έναντι αυτών του πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου».

   Λόγω του κορονοϊού, «τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζοσπαστικά στον κλάδο του ξύλου», επισήμανε ο κ. Νταλός, προσθέτοντας ότι στην εξίσωση πλέον έχει συμπεριληφθεί η αξιοποίηση της ξυλείας και των προϊόντων της στις ΗΠΑ για δόμηση. Αυτό, όπως εξήγησε, οδήγησε σε τεράστια αύξηση της ζήτησης, που όμως λόγω της χαμηλής προσφοράς από τις βιομηχανίες, οι οποίες λόγω covid-19 υπολειτουργούσαν, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν αυξήσεις ως και 300% στα προϊόντα ξύλου για δόμηση.

   Το καυσόξυλο -αυτό το συμπαγές υλικό που χρησιμοποιείται για καύση σε λέβητες και σόμπες και πωλείται με το κυβικό και όχι με το βάρος- μπορεί, σύμφωνα με τον κ. Νταλό, να μην έχει ανατιμηθεί και να παραμένει στα επίπεδα του 2019, ήτοι 240-320 ευρώ/τόνο, αλλά «όποιος προλάβει τώρα είναι η ώρα να αγοράσει».

   «Ετοιμαστείτε για αυξήσεις και στην τιμή του καυσόξυλου», σημείωσε ο κ. Νταλός, εξηγώντας ότι «είναι φυσικό να συμβεί αυτό, αφού οι έμποροι και οι παραγωγοί του, βλέπουν ήδη αυξημένη τιμή του πέλλετ, στα 350 ευρώ/τόνο σήμερα, από 240 ευρώ/τόνο πέρυσι».

   Σημειώνεται ότι το πέλλετ είναι βιομηχανικό προϊόν και εισάγεται κυρίως από Αυστρία, Γερμανία και Ουκρανία.

   Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Νταλό, ακόμη και με την αύξηση της τιμής του πέλλετ, το κόστος του παραμένει ανταγωνιστικότατο έναντι του πετρελαίου. Εξήγησε ότι δύο τόνοι πέλλετ ισοδυναμούν θερμιδικά με έναν τόνο πετρελαίου, «άρα με 350 ευρώ επί δύο, δηλαδή 700 ευρώ ο καταναλωτής εξασφαλίζει δύο τόνους, από έναν τόνο πετρελαίου που προμηθεύεται με το ίδιο ποσό».

   Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

   Υπενθυμίζοντας ότι τα πρόστιμα για πώληση ξύλου με τον τόνο και όχι με το κυβικό ξεκινούν από 1000 ευρώ, ο κ. Νταλός πρόσθεσε ότι «επειδή πάλι υπάρχουν τρόποι οι καταναλωτές να εξαπατηθούν, θα πρέπει αυτοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο στοίβαξής τους, προσέχοντας αυτός να είναι πυκνός, εξωτερικά, αλλά και στη μέση».

   Έτσι, συνέστησε στους καταναλωτές που «ψηφίζουν» καυσόξυλα, να προμηθεύονται οξιά και δρυ και να προσέχουν να μην πέσουν …θύματα των κωνοφόρων δέντρων, αφού η καύση τους σε κλειστές εστίες οδηγεί σε κίνδυνο πυρκαγιάς στη στέγη, και πρότεινε τα ξύλα προτού καούν να μένουν στον ήλιο, έτσι ώστε να στραγγίξουν από την υγρασία που ενδεχόμενα θα έχουν και να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

   Για τα πέλλετ, ο κ. Νταλός τόνισε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου, να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα, και σημείωσε πως και στις δύο περιπτώσεις, οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο.

Για τα πέλλετ, μάλιστα, επισήμανε ότι «δεν είναι καλό να αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πέραν του ενός έτους, αφού όταν γίνεται αυτό, η υγρασία τους ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να σημειώνονται προβλήματα στην καύση».