«Κτήμα Τσέλεπου»: Μια πρόταση για «μεγάλα» κρασιά από τις Ρίζες Αρκαδίας

0
2

Η ιστορία πίσω από το Κτήμα Τσέλεπου, σταθερό συνεργάτη της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από τα λόγια ενός Έλληνα οινοποιού.

Ψηλά βουνά και μικρές εύφορες πεδιάδες. Γραφικά χωριά και γάργαρες πηγές. Αυτή είναι η υπέροχη Αρκαδία. Κι αυτός είναι ο «τόπος καταγωγής» για τις διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου, μια ποικιλία σχεδόν συνώνυμη του Κτήματος Τσέλεπου, και άλλων ποικιλιών που ταιριάζουν στο terroir της Μαντινείας και την ελληνική γη.Το Κτήμα Τσέλεπου είναι ένα καταξιωμένο brandστο χώρο του ελληνικού κρασιού, και φτάνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από την κάβα της ΑΒ Βασιλόπουλος, που διαθέτει έναν ποιοτικό και ολοκληρωμένο portfolio στο αντικείμενο του κρασιού.

Μαζί με τον Άρη Τσέλεπο, οινολόγο και ιδιοκτήτη-παραγωγό του Κτήματος Τσέλεπου, ταξιδεύουμε στις Ρίζες Αρκαδίας, στην ανατολική πλευρά του οροπεδίου της Μαντινείας και σε υψόμετρο 750 μέτρων. Εκεί απλώνονται οι αμπελώνες του κτήματος, που ξεκίνησε το 1989, ως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, που σήμερα μετρά 20 μόνιμους εργαζόμενους και άλλους τόσους εποχικούς.

«Το Κτήμα Τσέλεπου ξεκίνησε από το μηδέν! Από τους γονείς μου. Η μητέρα μου κατάγεται από την περιοχή, ενώ ο πατέρας μου εργάστηκε για πολλά χρόνια ως σύμβουλος οινολόγος στη Μαντινεία και είδε από νωρίς τις δυνατότητες της ποικιλίας και της περιοχής.», υπογραμμίζει ο Άρης Τσέλεπος.

Το Κτήμα Τσέλεπου στην Μαντινεία, με ναυαρχίδα και πρεσβευτή την ΠΟΠ ετικέτα «Μαντινεία», επικεντρώνεται στις διαφορετικές εκφράσεις  του Μοσχοφίλερου, μια ποικιλία συνώνυμή τους. Πέρα από την «Μαντινεία», ένα λευκό κρασί με εξαιρετική φρεσκάδα και έντονη οξύτητα, το Blanc de Gris αποτελεί μια διαφορετική πρόταση ενός πιο premiumκρασιού από Μοχοφίλερο με δυνατότητα παλαίωσης. Παράλληλα, το Κτήμα δουλεύει και διεθνείς ποικιλίες, όπως το Merlot και το Gewurtztraminer, που βρίσκουν την έκφραση τους μέσα από την ετικέτα «Μελισσόπετρα», που θυμίσει εξωτικά φρούτα, άνθη και λουκούμι τριαντάφυλλο, και την ετικέτα «Κοκκινόμυλος», αντίστοιχα, με πλούσια βελούδινη γεύση και δυνατότητα παλαίωσης 10 έως 15 χρόνια.

Ποια, όμως, είναι η «συνταγή» για ένα καλό κρασί; «Χρειάζεται μεγάλη υπομονή. Στο αμπέλι «δέχεσαι» τα τερτίπια της φύσης με ευλάβεια. Στο οινοποιείο «δίνεις» το χρόνο στο κρασί να παλαιώσει και να εξελιχθεί με πρακτικές της αμπελουργίας ακριβείας και την τεχνολογία. Με άλλα λόγια, όπως συνηθίζει να λέει και ο πατέρας μου: Τα καλά κρασιά γίνονται στο οινοποιείο. Όμως τα μεγάλα κρασιά γίνονται στο αμπέλι!».

Κι αυτό το αναγνωρίζει και η ΑΒ Βασιλόπουλος, ένας σταθερός συνεργάτης του Κτήματος Τσέλεπου.«Η συνεργασία με την ΑΒ σίγουρα μας  προσφέρει τη σιγουριά να συνεχίζουμε τον προγραμματισμό μας για μελλοντικές επενδύσεις και για την περαιτέρω βελτίωση της παραγωγής», αναφέρει ο Άρης Τσέλεπος.

«Και φυσικά,  δεν υπάρχει   μεγαλύτερη χαρά  όταν τα κρασιά μας συνοδεύουν κάποιες από τις πιο ξεχωριστές στιγμές στις ζωές των ανθρώπων.», συμπληρώνει.

Γιατί παρέα με ένα καλό -ελληνικό- κρασί, δημιουργούμε σπουδαίες στιγμές μαζί με τους αγαπημένους μας.