Μέτρα για τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό και θέρμανση

0
4

Ανησυχία προκαλεί το ξέφρενο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής αναμένονται ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία με τους υπ. Οικονομικών και Ενέργειας, Χρήστο Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα, αλλά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για τα αντίμετρα που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες για να μην πληγεί το καταναλωτικό κοινό.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί εφάπαξ οικονομική βοήθεια σε συγκεκριμένες ομάδες κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, «πράσινο φως» έδωσε χθες η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ, Κάρι Σίμσον, η οποία προέτρεψε τις εθνικές κυβερνήσεις να παρέχουν αντίμετρα για να βοηθήσουν κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και να παρέχουν επιπλέον στήριξη στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η ΕΕ θα παρουσιάσει δέσμη πανευρωπαϊκών αντίμετρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης των επόμενων μηνών.

Η ελληνική πλευρά, ως προς την παροχή αντίμετρων στο ενεργειακό κόστος, προσανατολίζεται σε διπλάσια αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης από 9 ευρώ που ήταν για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (30 ευρώ η μεγαβατώρα) σε 14 ευρώ ( 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ηλεκτρικό ρεύμα, διευρύνοντας το συνολικό πακέτο του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, φτάνοντας στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πιθανότατα η επιδότηση θα αφορά στο τρέχον τετράμηνο (από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο), παρότι το διάστημα αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης προδιαγράφει την επέκτασή του και στους πρώτους μήνες του 2022.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο για παροχές οριζόντιας μορφής στο φυσικό αέριο, της τάξης περίπου των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατατέθηκε η απορρόφηση οριζόντια της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου απευθείας στους λογαριασμούς.

Ενδεικτικά, το επίδομα θέρμανσης αλλάζει ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια με αύξηση της τάξεως του 20%-30% και διπλασιασμό του ποσού της συνολικής επιδότησης από τα 100 στα 200 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, η στήριξη αφορά στην απορρόφηση του 25% των ανατιμήσεων για όλους τους καταναλωτές από τη ΔΕΠΑ κατά τα πρότυπα της παρέμβασης στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση το όφελος θα φανεί στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (ΕΛΑΠΕ) και θα συνυπολογιστεί για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ για το 2022.

Πάντως, είναι η πρώτη φορά φέτος που οι καταναλωτές θα πληρώσουν ακριβότερα το φυσικό αέριο από το πετρέλαιο, έναντι εξοικονόμησης μέχρι και 45% τα προηγούμενα χρόνια.

To πετρέλαιο θέρμανσης με αυξημένη τιμή κατά 45% σε σχέση με πέρυσι στο 1,120 ευρώ το λίτρο θα είναι κατά 3,5% φθηνότερο από το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η ψαλίδα αναμένεται να διευρυνθεί εάν δεν ανακοπεί το ράλι της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου. Η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται σε 0,097408 ευρώ η κιλοβατώρα και του πετρελαίου θέρμανσης σε 0,094118 ευρώ η κιλοβατώρα.