Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα χρόνια

0
3

Έξι χρόνια αφότου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της BP Bob Dudley είπε ότι "ο κλάδος πρέπει να προετοιμαστεί για χαμηλότερες τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα" οι περισσότερες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αναμένουν τώρα για το πετρέλαιο "υψηλότερες τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα", όπως αναφέρει το oilprice.com.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου εν μέσω περιορισμένης προσφοράς – σε αντίθεση με ορισμένες προβλέψεις πέρυσι που υποδείκνυαν ότι η ζήτηση μπορεί να είχε κορυφωθεί ή πλησίαζε στο αποκορύφωμά της – καθώς και χρόνια υποεπένδυσης μετά το κραχ του 2015 ώθησαν τις τράπεζές της Wall Street να αυξήσουν σημαντικά τις προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν φτάσει σε υψηλά πολλών ετών τις τελευταίες ημέρες με το αργό να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και το Brent στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Ακόμα και μετά το τελευταίο ράλι, οι τιμές έχουν περιθώριο για περαιτέρω αύξηση, όπως πιστεύουν πολλές μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.

Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, βλέπει το Brent να φτάνει τα 90 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του τρέχοντος έτους από 80 δολάρια που είχε προβλέψει νωρίτερα. Βασικός μοχλός της υψηλότερης πρόβλεψης της Goldman είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εν μέσω ασθενέστερης ανταπόκρισης στην προσφορά από παραγωγούς πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ+. Η Goldman Sachs βλέπει επίσης σταθερά υψηλότερες τιμές του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια.

Η πρόβλεψη της τράπεζα για τα επόμενα αρκετά χρόνια είναι τα 85 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Damien Courvalin, επικεφαλής της Energy Research & Senior Commodity Strategist της Goldman Sachs.

Η ζήτηση του πετρελαίου θα σημειώσει υψηλά ρεκόρ το επόμενο έτος και το μεθεπόμενο και πρέπει να δούμε μια άνοδο στις επενδύσεις, είπε. «Αντιμετωπίζουμε πιθανά πολυετή ελλείμματα και τον κίνδυνο σημαντικά υψηλότερων τιμών» δήλωσε ο Courvalin στο CNBC.

H RBC Capital Markets βλέπει επίσης άνοδο στις τιμές του πετρελαίου μεσοπρόθεσμα.

«Διατηρούμε την άποψη που είχαμε όλο τον χρόνο, ότι, δηλαδή, η αγορά πετρελαίου παραμένει στις πρώτες μέρες ενός πολυετούς δομικά ισχυρού κύκλου» δήλωσε ο αναλυτής της RBC Μichael Tran στα μέσα Οκτωβρίου σύμφωνα με το Reuters.

Tην περασμένη εβδομάδα, η Morgan Stanley αύξησε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια το βαρέλι στα 70 δολάρια.

Η BNP Paribas αναμένει τις τιμές του πετρελαίου σχεδόν στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2023 σημειώνει το Bloomberg.

H UBS αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές το επόμενο έτος με την αγορά να παραμένει σφιχτή τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022 λόγω των χαμηλότερων αποδθεμάτων στο ΟΟΣΑ από το 2015, της σταδιακής χαλάρωσης των περικοπών του ΟΠΕΚ + και της ζήτησης πετρελαίου να χτυπά 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο του 2021.