Σε υψηλά 9 ετών η παγκόσμια τιμή του σιταριού

0
1

Νέο ράλι για την τιμή του σιταριού με την τιμή του εαρινού σιταριού να «πιάνει» τα δέκα δολάρια ανά bushel για πρώτη φορά από το 2012, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και δη, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν μειώσει σημαντικά τη φετινή παραγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, η εγχώρια παραγωγή είναι μειωμένη κατά 44%(!) για το 2020, με τις αποδόσεις να έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ενδεικτικά στη Βόρειο Ντακότα την κυριότερη αμερικανική πολιτεία σε παραγωγή σιτηρών η απόδοση μειώθηκε κατά 32%.

Η παραγωγή σκληρού σιταριού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών εμφανίζεται μειωμένη κατά 46%.

Αντιστοίχως, και τα παγκόσμια αποθέματα σε σιτηρά είναι αισθητά μειωμένα σε όλες τις μεγάλες χώρες παραγωγής. Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα θα «κλείσουν» τη σεζόν στο χαμηλότερο σημείο εδώ και πέντε χρόνια.

Βασικός ανασχετικός παράγοντας στάθηκε ο καιρός, φουντώνοντας τη συζήτηση για την άμεση ανάληψη δράσης έναντι του φαινομένου του θερμοκηπίου δεδομένου πως οι συνέπειες του εντείνονται συνεχώς.

Η Βόρειος Αμερική βίωσε μια μακρά περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, ενώ αντιστοίχως η παραγωγή στο λεγόμενο σιτοβολώνα της Γηραιάς Ηπείρου, τη Ρωσία, αλλά και το Καζακστάν επλήγη από ξηρασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι απώλειες για την παγκόσμια παραγωγή εαρινού σιταριού ξεπέρασε τα 19 εκατ. τόνους.