Συνεχίζει ανοδικά το πετρέλαιο

0
2

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς η κρίση προσφοράς φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα συνεχίζεται διεθνώς. Την ίδια ώρα στην Κίνα πέφτει η θερμοκρασία τροφοδοτώντας την ανησυχία πώς ο μεγαλύτερος καταναλωτής παγκοσμίως θα καταφέρει να καλύψει την εγχώρια ζήτηση για θέρμανση.

Τα futures του αργού Brent ενισχύθηκαν κατά 71 σεντς, ήτοι 0,8% , στα 84,98 δολάρια το βαρέλι, μετά από την πτώση της τάξης του 0,6% που κατέγραψαν τη Δευτέρα. Από την αρχή του μήνα έχουν ενισχυθεί κατά 7%.

Τα futures του αργού WTI σημείωσαν άνοδο κατά 1,23%, ήτοι 1,01 δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 83,45 δολάρια το βαρέλι. Τη Δευτέρα έκλεισαν με οριακή άνοδο 0,2% και έχουν κερδίσει περίπου 10% από την αρχή του μήνα.

«Σε μια bull market συνήθως το Brent ηγείται της ανόδου, αλλά σε αυτή τη φορά τα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ παρέχουν επιπλέον υποστήριξη για το WTI» λέει η Τάμας Βάργκα, αναλύτρια της αγοράς πετρελαίου στη VM Oil Associates, με έδρα το Λονδίνο.

Ο χειμώνας πλησιάζει στο βόρειο ημισφαίριο, ήδη καταγράφεται πτώση της θερμοκρασίας αυξάνοντας την ανάγκη για θέρμανση. Σε αυτό το πλαίσιο οι τιμές του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου το πιθανότερο είναι να παραμείνουν αυξημένες, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές της αγοράς.

Ο παράγοντας Κίνα

Ο ψυχρότερος καιρός έχει ήδη φτάσει στην Κίνα και  προβλέπονται σχεδόν παγωμένες θερμοκρασίες για τις βόρειες περιοχές της χώρας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα στην Κίνα αυξήθηκαν έως και 7,8% την Τρίτη. Οι αυξανόμενες τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου στην Ασία αναμένεται να οδηγήσουν αρκετούς στη χρήση του πετρελαίου, ως φθηνότερου καυσίμου, για την παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση που οδηγεί σε άνοδο των τιμών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κινεζική οικονομική ανάπτυξη, η οποία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο έτους,σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Ο ημερήσιος ρυθμός επεξεργασίας αργού πετρελαίου της Κίνας μειώθηκε επίσης τον περασμένο μήνα.

Βοηθώντας να διατηρηθεί ένα φράγμα στις τιμές, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί.